Universiteit Leiden

nl en

Leiden gooit lijntjes uit naar internationale partners

Dankzij een beurs van de Europese Unie kan de Universiteit Leiden zeven nieuwe uitwisselingsprojecten opzetten. We halen de banden aan met universiteiten uit Japan, Oekraïne, Libanon, Marokko, Rusland, Cuba en Zuid-Afrika.

De toekenning van een kleine 218.000 euro komt uit het International Credit Mobility-programma (ICM), onderdeel van het Erasmus+ programma. In totaal kan de universiteit dankzij de beurs 53 uitwisselingen organiseren. Nederlandse studenten en wetenschappers zullen naar de buitenlandse universiteiten gaan voor studie en wetenschappelijk onderzoek, en buitenlandse studenten en onderzoekers komen naar Leiden.

‘De beurs is erg welkom, want hiermee kunnen we bestaande samenwerkingsverbanden uitbouwen en nieuwe relaties aangaan,’ zegt Kathelijne Smits, subsidieadviseur bij de afdeling International Relations. ‘Het draagt bij aan de ontwikkeling van studenten, de internationale kruisbestuiving binnen onderzoeksgebieden, en het kan dienen als financiële tegemoetkoming voor studenten en medewerkers uit het buitenland. Het verblijf in Nederland kan soms behoorlijk duur zijn.’

Met de beurzen gooit de Universiteit Leiden als het ware enkele tientallen ‘lijntjes’ uit naar kennisinstellingen over de hele wereld. Studenten en onderzoekers van verschillende projecten vertellen waarom dat belangrijk is.

Japan: de lange band met Nagasaki verstevigen

Moleculair celbioloog Ton Raap: ‘De ICM-beurs heeft een grote symbolische waarde. De stad Leiden heeft een lange band met de stad Nagasaki. En ook op wetenschappelijk gebied zijn er veel raakvlakken. Denk bijvoorbeeld aan Japanmuseum Het SieboldHuis en aan de jaarlijkse Japanmarkt op het Rapenburg. De medische faculteiten van de universiteiten in beide steden wisselen nu ook studenten uit, en ook stafleden ontmoeten elkaar met enige regelmaat. Zo bracht een grote Japanse delegatie in april nog een bezoek aan Leiden. De ICM-beurs stelt twee LUMC-studenten en een staflid in staat om naar Japan te gaan, en omgekeerd komen drie Japanse bachelor- of masterstudenten en een onderwijsstaflid deze kant op. Die Japanse studenten kunnen kiezen uit de verschillende Engelstalige keuzevakken die onlangs in de bachelor van Geneeskunde en Biomedische wetenschappen zijn geïntroduceerd.’

Marokko: studeren buiten je ‘comfort zone’

Student International studies Ismay Keus: ‘Ik heb in 2016 de vrije ruimte in mijn studie opgevuld met een uitwisseling naar de École de Gouvernance et d’Economie in Rabat, een partneruniversiteit van de Universiteit Leiden. De ICM-beurs was precies voldoende om in mijn levensonderhoud te voorzien. De uitwisseling beviel zo goed, dat ik inmiddels terug ben in Marokko. Ik loop op dit moment stage in Tangier, bij een kleine NGO die juridisch advies geeft aan migranten en vluchtelingen. Marokko is ontzettend interessant vanuit migratieperspectief. Voor sommige migranten is het de laatste stop naar de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, waar ze een asielaanvraag kunnen doen in de Europese Unie. Daarnaast is er natuurlijk een grote Marokkaanse gemeenschap in Europa. Nu ik erop terugkijk, besef ik hoe belangrijk de uitwisseling in Rabat is geweest. Zonder de uitwisseling had ik nooit geweten welke richting ik op wil met mijn master, en had ik deze stage nooit gedaan.’ 

Leiden: fundamenteel onderzoek en persoonlijke verandering

Scheikundepromovenda Anna Prydatko (Oekraïne): ‘Sinds afgelopen september doe ik onderzoek in Leiden dankzij een ICM-beurs. Er ging een zware selectie aan vooraf, maar dan heb je ook wat: het dekt bijna al mijn kosten, inclusief de reiskosten. Ik ben nu bijna klaar met mijn onderzoek, en het heeft me veel opgeleverd. Ik kon veel fundamenteler chemisch onderzoek doen dan in Oekraïne. Mijn begeleider Grégory Schneider gaf me bovendien de vrijheid om zelf grotendeels mijn onderzoeksrichting te bepalen. Het zorgde voor een grote persoonlijke verandering. Het zou in de 21ste eeuw eigenlijk verplicht moeten zijn om jezelf onder te dompelen in anderen landen en culturen.’

Cuba: werken aan nieuwe vaccins

Chemicus Fabrizio Chiodo: ‘Dankzij eerdere ICM-beurzen werk ik al sinds 2015 samen met Cubaanse onderzoekers in de strijd tegen bacteriële ziektes. Met behulp van chemie, immunologie en nanowetenschap werken we samen met de Cubanen aan betere vaccinaties. Zo proberen we bijvoorbeeld pneumokokken en meningokokken te bestrijden. Ik ben er trots op dat ik dit heb mogen initiëren. Samen met de Cubaanse onderzoekers stellen we de wetenschappelijke vooruitgang ten dienste aan de maatschappij. De huidige beurs zorgt ervoor dat drie promovendi en drie stafleden naar Cuba kunnen gaan. Uit Cuba komen drie stafleden voor training naar het LUMC.’

Afbeelding: de Cubaanse hoofdstad Havana (credits: GregMontani via Pixabay).

Zelf internationaliseren?

Bent u medewerker van de Universiteit Leiden? En wilt u ook een internationaliseringstraject regelen voor uw afdeling? Bekijk dan welke internationaleringssubsidies er momenteel beschikbaar zijn. Op de pagina vindt u tevens de contactgegevens van de subsidieadviseur van de afdeling International Relations (SOZ). Voor studenten is er een aparte pagina over studeren in het buitenland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.