Universiteit Leiden

nl en

Assessor Olivier draagt stokje over aan Jonatan Wirix-Speetjens

Twee jaar was assessor Olivier Fajgenblat een vast gezicht van deze faculteit. Vanaf 1 september is het aan Jonatan Wirix-Speetjens om de belangen van studenten op allerlei terreinen te behartigen. Samen blikken ze terug én vooruit op het assessorschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Afronden of doorschuiven

‘Twee jaar lang was mijn kantoor op de derde verdieping van het Lipsius mijn vaste stek om de week te beginnen en af te sluiten’, vertelt Olivier. ‘Dat dat vanaf 1 september niet meer zo is, zal wel even gek zijn. Ik kan zeggen dat ik relatief blij ben met de dingen die ik tijdens mijn assessorschap heb kunnen verwezenlijken, zoals de studentenplatforms die ik in het leven heb geroepen; de Humanities Think Tank bijvoorbeeld. En mijn bijdrage aan het Studenten in Opleidingsbesturen Overleg. Er liggen nog wel wat onafgeronde zaken; dit is dan ook het moment waarop ik knopen moet doorhakken over wat ik zelf nog afrond of doorschuif naar Jonatan.’ ‘De mailtjes stromen nu al binnen voor inwerksessies, kennismakingen, enzovoorts’, zegt Jonatan lachend. Het is allemaal erg spannend en er komt ineens ontzettend veel op me af, maar ik kijk er enorm naar uit.’

Een derde Belgische assessor

‘Je kan het misschien een beetje terug horen in mijn accent; er komt een derde Belgische assessor’, vertelt Jonatan (red: Olivier en Aurélie gingen Jonatan voor). ‘Ik heb een vader uit Belgisch-Limburg, mijn moeder komt uit Oost-Vlaanderen en zelf ben ik geboren in Leuven. Ik ben wel opgegroeid in Nederland, in Haarlem. Ik ben in Leiden met de bachelor Geschiedenis gestart en ben in mijn tweede jaar ook met Italiaanse Taal en Cultuur begonnen. Gedurende die periode ontwikkelde ik mezelf steeds meer; ik ging aan de slag bij studievereniging Le Tre Corone en daarna werd ik gevraagd voor het opleidingsbestuur. Ik vind het leuk om mezelf voor de faculteit in te spannen en studenten met elkaar te verbinden. Als assessor kun je dat letterlijk naar een hoger niveau tillen en dat sprak mij enorm aan. Toen de functie van Olivier vrijkwam, twijfelde ik dus niet om te solliciteren.’

‘‘Zo, hij is echt volwassen geworden’’

Als assessor ben je tegelijkertijd bestuurder én student. Een uitdagende functie. Olivier heeft het volgende advies voor aanstormend assessor Jonatan: ‘Omarm het volledige bestuurschap in die zin dat je als student aan tafel zit bij erg veel spannende onderwerpen die zowel jou als je medestudenten aangaan. Een belangrijk kenmerk van het assessorschap is dat je in staat wordt gesteld overal bij te zijn, je van geen enkel bestuurlijk overleg wordt uitgesloten en daardoor veel inzicht krijgt in de achterkant van processen. Zo heb ik tijdens een visitatie van mijn opleiding mijn eigen docenten het vuur aan de schenen mogen leggen, een heel bevreemdende ervaring. Mijn docenten keken toen met een geïntrigeerde blik naar me. Misschien dachten ze wel: ‘‘Is dat de Olivier die wij na de bachelor hebben zien vertrekken? Zo, hij is nu echt volwassen geworden.’’ Dat was erg grappig en leuk om te merken.’ 

Eigenaar van je opleiding

‘Onze faculteit heeft zoveel opleidingen en studenten dat ik community building een belangrijke term vind', legt Jonatan uit. ‘Het zoeken van een rode draad om al die verschillende studenten het gevoel te geven dat ze een student geesteswetenschappen zijn - en niet enkel een student African Studies of Kunstgeschiedenis bijvoorbeeld - is iets waar ik me tijdens mijn assessorschap voor wil inzetten. Veel studenten voelen zich nu nog niet zo betrokken of geactiveerd om na te denken over de universiteit of weten niet zeker of hun mening gehoord wordt. In de besluitvorming hangt het daarom nog te vaak af van individuen die net wat meer vooraan staan en makkelijker hun stem laten horen.’ Olivier vult aan: ‘Ja, het vergt echt een nieuwe lens om je op te stellen als eigenaar van je opleiding, het is voor velen makkelijker om zich klant van de opleiding te voelen.’ Jonatan vervolgt: ‘Het mooie aan onze faculteit en universiteit is juist dat je op zoveel niveaus inspraakmogelijkheden hebt. En zodra je daar als student bij betrokken wordt, verander je ook als student en ga je bijvoorbeeld anders naar collegereeksen kijken en voel je je meer betrokken bij de opleiding en de faculteit.’

Onze faculteit: groot, veelzijdig, vol passie en informeel

‘Onze faculteit is ontzettend groot in alle opzichten en erg veelzijdig. En heel energiek, alhoewel die energie zich soms nog wat veel in kamertjes ophoudt die allemaal aan elkaar grenzen. Dat heeft niet altijd iedereen door’, vertelt Olivier. ‘Mensen komen naar deze faculteit vanuit een persoonlijke passie. Juist omdat wij plek hebben voor die niches, zijn er hier mensen die hun studie of leven kunnen wijden aan heel specifieke zaken zoals kleitabletten of Engelse fonetiek. Dat vind ik mooi. Ja, passie is wel een goed woord voor onze faculteit.’ Jonatan vult aan: ‘Tijdens mijn aankomend assessorschap wil ik daarom ook samen met het bestuur goed toezicht houden op de toekomst van die kleinere opleidingen en het behoud van de diversiteit die onze faculteit wat mij betreft zo mooi en interessant maakt’, vervolgt Jonatan. ‘De ontwikkeling van het talen- en culturendomein is wat dat betreft spannende materie om als assessor over mee te praten.’

‘Tja, het Lipsius wordt door studenten zelden een mooi gebouw gevonden; het Wijnhaven in Den Haag en het P.J. Veth zijn veel mooier’, zegt Olivier. ‘Maar toch ken ik heel wat studenten die een soort gevoel van veiligheid hebben bij het Lipsius. Het is een safe space; een plek voor verschillende overtuigingen, identiteiten, er is geen bewijsdrang, er zijn geen pretenties. Zodra je hier binnenloopt ben je onderdeel van wat er hier gebeurt. Dit moeten we maar goed onthouden, zodat we er bij de Humanities Campus straks niet opeens achterkomen dat dat een unique selling point was van deze faculteit, zegt hij lachend. ‘Nee hoor, ik denk toch dat dat gevoel meer in de hoofden van de mensen schuilt, en niet in de bakstenen van het gebouw.’

De mooiste functie die je als student kunt hebben

‘Ik hoop een assessor te zijn die de belangen van de studenten zo goed mogelijk vertegenwoordigt en ook bij zoveel mogelijk studenten bekend is’, aldus Jonatan. ‘Ook al is het maar door een persoonlijke boodschap op de koffieautomaat of omdat ik even langsloop en een praatje maak.’

Olivier: ‘Ja, ik hoop ook op die manier een toegankelijke assessor te zijn geweest, en dat mensen mij een vaste waarde vonden, een steady iemand. En ook proactief, dus dat ik met vooruitziende blik handelde wanneer er iets mis dreigde te gaan. Wat ik ga missen? Poeh, ontzettend veel, maar vooral de uniciteit van de positie. In termen van leerzaamheid denk ik dat dit de mooiste functie is die je als student zou kunnen hebben. Voor mij persoonlijk stond het assessorschap altijd op de eerste plek omdat mijn talenten op communicatief en strategisch vlak net op een iets productievere manier gestimuleerd werden dan tijdens het studeren. Ik heb nu zelfs ontdekt dat ik onderwijsbeleid zo bijzonder leuk vind, dat ik er een baan in probeer te bemachtigen. Ik denk dat mijn wat voorzichtige, filosofische 'ik' van twee jaar geleden mijn huidige 'ik' ontzettend saai zou vinden, maar ik ben enorm blij met deze uitkomst, het is een nieuw gevonden passie voor mij.’

Vanaf het nieuwe studiejaar kun je voor suggesties, vragen of klachten over facultaire zaken bij Jonatan terecht via assessor@hum.leidenuniv.nl. Nieuw aan de Universiteit Leiden? Maak alvast kennis met Jonatan tijdens de EL-CID Introductieweek van 12 t/m 16 augustus. Vanaf het begin van het nieuwe academisch jaar gaan we zeker meer van hem horen. 

Tekst: Lieselotte van de Ven
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.