Universiteit Leiden

nl en

Laura Steenbergen over onderzoek naar darm-brein-as

Dat er een relatie is tussen de bacteriën in het maagdarmkanaal en de hersenen is bekend. De Leidse cognitief psycholoog Laura Steenbergen doet sinds 2014 onderzoek naar deze 'darm-brein-as': 'Het is bij uitstek een onderzoeksveld waarin heel verschillende disciplines moeten samenwerken.'

Medidact

Steeds meer onderzoek naar de darm-brein-as

Laura Steenbergen heeft als doel cognitieve prestaties te verbeteren op gezonde en veilige manieren. Dit helpt om te leren gaan met eisen van onze omgeving en draagt bij tot een gelukkig leven. Steenbergen onderzoekt hoe de nervus vagus in verband staat met cognitie en emotie en hoe darmbacteriën psychologische processen en ons gedrag beïnvloeden. Daarover vertelt ze in diverse media.

Meer in de media

Radar+ 

'We denken dat aandoeningen als depressie tussen de oren zitten, maar misschien kijken we wel op de verkeerde plek.' Steenbergen onderzoekt hoe bacteriën in de darmen onze hersenen beïnvloeden en daarmee ons gedrag en onze gevoelens.
Hemelbestormers: Laura Steenbergen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.