Universiteit Leiden

nl en

Ivo Smits in Trouw over het aftreden van Japanse keizer Akihito

Afgelopen dinsdag heeft de Japanse keizer Akihito (85), als eerste Japanse keizer in twee eeuwen, afstand gedaan van de troon. Zijn zoon, Nahurito, zal hem opvolgen. Hoogleraar Kunst en cultuur van Japan Ivo Smits, sprak hierover in Trouw: ‘Akihito heeft zijn menselijke kant laten zien, dat raakt een snaar bij de Japanners.’

Het aftreden van keizer Akihito hing al een tijdje in de lucht. In 2016 maakte hij bekend dat hij vanwege gezondheidsproblemen afstand wilde doen van de troon, iets dat zeer tegen de Japanse keizerlijke traditie ingaat: van keizers wordt verwacht dat zij sterven op de troon, waarna ze kunnen worden opgevolgd. Keizer Akihito nam in 1989 de troon over van zijn overleden vader Hirohito, maar kiest ervoor deze traditie te doorbreken en zijn taak over te dragen aan zijn zoon Nahurito.

In tegenstelling tot zijn vader staat Akihito bekend als een keizer die dichtbij de mensen staat. Smits zegt hierover: ‘De terugtredende keizer maakte altijd een menselijke en redelijke indruk. Hij was de eerste keizer die trouwde met iemand die niet van adel is. Daarnaast gingen hij en zijn vrouw Michiko live op tv op de knieën voor de slachtoffers van de tsunami. Akihito heeft zijn menselijke kant laten zien, dat raakt een snaar bij Japanners.’

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van Trouw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.