Universiteit Leiden

nl en
Beeld: AP

Remco Breuker in het AD: Waarom importeerde Noord-Korea 90.000 flessen wodka?

In de Rotterdamse haven werd een container met 90.000 flessen wodka onderschept. De wodka was hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Maar wat doet Noord-Korea met al die flessen? Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies, legt het uit in het Algemeen Dagblad.

Volgens Breuker is het niet bijzonder dat er goederen zijn onderschept, maar dat deze hoeveelheid een grote impact kan hebben op Noord-Korea: ‘Daar worden luxegoederen gebruikt als beloning, het is de smeerolie van het systeem. Aan de top in Noord-Korea is er sprake van een cadeautjescultuur.’

De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben jaren geleden de import van luxegoederen naar Noord-Korea ook verboden. De illegale smokkel van dergelijke producten verloopt vaak via tussenpersonen én landen. ‘China staat op goede voet met Kim Jong-un’, aldus Breuker. ‘Aan de grenzen van die twee landen wordt van alles door de vingers gezien. Ook staan in China veel bedrijven geregistreerd die eigenlijk Noord-Koreaans zijn. Zo kunnen spullen vanuit de haven van Rotterdam naar China worden verscheept en vervolgens in Pyongyang belanden.’

Meer weten?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.