Universiteit Leiden

nl en

Podcast: op de koffie bij extreemrechtse organisaties

Promovenda Nikki Sterkenburg doet onderzoek naar radicaal- en extreemrechtse groeperingen. Maar hoe kom je in contact met zo’n groep? En wat doe je als je iets strafbaars hoort? Je hoort het in de tweede aflevering van Enkeltje Wetenschap.

Uit een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) bleek eind 2018 dat het aantal geweldsincidenten door extreemrechtse organisaties in Nederland toeneemt. Sterkenburg onderzoekt waarom mensen lid worden en blijven van zo’n groepering. Daarvoor gaat ze regelmatig op bezoek bij zo’n organisatie. In deze podcast vertelt ze hoe ze te werk gaat, en waar de grens ligt van wat een extremismeonderzoeker mag doen. ‘Ze hebben me wel eens uitgenodigd om het dak van de moskee op te gaan met een spandoek, dat gaat me echt te ver.’

Abonneren

In Enkeltje Wetenschap vertellen wetenschappers van de Universiteit Leiden over de passie voor hun onderzoek. Dat doen ze in minder dan 15 minuten, zodat je de aflevering gemakkelijk luistert in de trein tussen onze universiteitssteden Leiden en Den Haag. We maken de podcast in het kader van ons 444-jarig bestaan.

Benieuwd naar de volgende aflevering? Abonneer je op Enkeltje Wetenschap via de volgende kanalen:

Podcast: Merijn van Nuland (interview) en Lieuwe van Slooten (montage)
Beeld: Wouter Engler / Wikipedia
Mail de redactie

Vorige aflevering gemist?

In de eerste aflevering van Enkeltje Wetenschap vertelde Ariadne Schmidt over het verborgen leven van vrouwen in de vroegmoderne tijd. Beluister 'm hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.