Universiteit Leiden

nl en

Hoe de tarieven van maaltijdbezorgers en schoonmakers te verhogen?

Deze vraag is aan de orde nu de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft laten weten te willen meedenken aan collectieve prijsafspraken. In dit kader buigen advocaten en hoogleraren arbeidsrecht, onder wie Gerrard Boot, zich over deze vraag.

De meest recent aangedragen oplossing luidt: het bundelen van zzp-ers in een coöperatie. Normaliter zijn prijsafspraken tussen ondernemers echter verboden. De ACM is van mening dat zzp'ers aan de onderkant van de markt extra bescherming verdienen en zoekt naar een uitzonderingspositie binnen de wet. Krachten bundelen zou betekenen dat ze meer macht hebben en hun bestuur onderhandelt over hogere prijsafspraken. Ander voordeel van een coöperatie is het recht te kunnen staken en medezeggenschap hebben. Tegelijkertijd treden ze niet in dienst en behouden hun vrijheid.

De vraag is echter of platforms wel willen meewerken aan het vormen van coöperaties. Ze hebben er namelijk geen baat bij. Als fietskoeriers definitief werknemers blijken te zijn, is dat een veel simpelere oplossing dan het oprichten van coöperaties, zegt hoogleraar Gerrard Boot in Trouw.

Lees het volledige artikel in Trouw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.