Universiteit Leiden

nl en

Dansen voor de wetenschap: Annebelle Kok in finale Dance Your PhD

Je promotieonderzoek uitleggen aan anderen kan best lastig zijn, zeker zonder te praten! Promovendus Annebelle Kok van het Instituut voor Biologie Leiden stond in de finale van de ‘Dance Your PhD’-wedstrijd van wetenschappelijk tijdschrift Science. ‘Je moet je eigen onderzoek goed begrijpen, wil je het ook in dans uitdrukken.’

Uitleg in dans

‘Dans is een heel ander medium dan waarin ik normaal gesproken over mijn onderzoek praat’, vertelt Kok. Ze doet al sinds haar twaalfde aan dans. Toch gaat het er bij de wedstrijd niet per se om wie het best kan dansen. ‘Het gaat vooral om creativiteit en je uitleg, en of je daarmee je boodschap kunt overbrengen.’ En juist die uitdaging, maakt deze wedstrijd zo leuk, aldus Kok. ‘Je moet je eigen onderzoek heel goed voor ogen hebben, wil je het ook in dans kunnen uitdrukken. Wetenschapscommunicatie helpt je daarom je eigen onderzoek beter te begrijpen en te structureren.’ Kok behoorde tot de 12 finalisten die werden gekozen uit in totaal 50 ingezonden filmpjes.

Herrie onder water

In de dans is te zien hoe menselijk lawaai van bijvoorbeeld industrie, schepen en windmolens het leven van vissen en dolfijnen verstoort. ‘We zien dat de interactie van deze dieren verstoord wordt door het lawaai onder water,’ legt Kok  uit. Ze merkt dat dolfijnen soms lawaaiige gebieden vermijden, zelfs als daar wel voedsel beschikbaar is. Hierdoor worden hun jachtgebieden kleiner. Ook zorgt lawaai voor communicatieproblemen tussen dolfijnen. Het fungeert als stoorzender en kan ervoor zorgen dat verschillende leden van een kudde contact verliezen. Maar ook hun prooien lijden onder de herrie. Ze raken erdoor afgeleid, waardoor jagers hen makkelijker kunnen vangen. ‘Alles bij elkaar kan dit grote effecten hebben op complete ecosystemen.’

De effecten van lawaai op predator-prooi interacties in marine ecosystemen - Annebelle Kok

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Dansen op het strand

Nadat Kok de scenes en de choreografie had bedacht en er voldoende was gerepeteerd, filmden zij en haar vriendinnen de dans op het strand bij Katwijk. ‘Het was een koude zomerdag, dus we trokken veel bekijks in onze dolfijnen-  en vissenoutfits’, lacht ze. Het editen daarna viel nog best tegen: ‘Het bleek meer werk te zijn dan gewoon de beelden aan elkaar plakken. Voor het begrip is het heel bepalend wanneer je precies knipt en ook wanneer de tekst in beeld verschijnt. Dat was interessant om te leren, en zeker bruikbaar voor bijvoorbeeld presentaties.’ Kok wil het filmpje misschien ook gebruiken als lekenpraatje bij de verdediging van haar proefschrift eind dit jaar. ‘Het zou een beetje teveel stress opleveren om de dans live en in vissenkostuum uit te voeren,’ voegt ze lachend toe.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.