Universiteit Leiden

nl en

Redactie 'Journal of Informetrics' verlaat Elsevier

Het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Informetrics splitst zich af van uitgever Elsevier. Zo'n 26 redacteuren (waaronder 4 Leidse sociale wetenschappers) vertrekken en richten een nieuw tijdschrift op, met de naam Quantitative Science Studies. De reden voor het vertrek is het huidige verdienmodel van Elsevier.

De 26 redacteuren van de Journal of Informetrics vinden dat de artikelen gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen. Maar dat gaat in tegen het verdienmodel van grote uitgevers, die juist verdienen aan het verlenen van exclusieve toegang tot de artikelen of die veel geld van auteurs vragen om artikelen open voor iedereen beschikbaar te maken. Elsevier zegt in reactie op de publicatie in het Financieele Dagblad het te betreuren dat de redacteuren hebben besloten te vertrekken. De uitgever was al langere tijd in gesprek met hen, maar de partijen zijn er niet uitgekomen.

Lees het volledige nieuwsbericht op de CWTS website (in English)

Website CWTS
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.