Universiteit Leiden

nl en

Rutte in Leiden: ‘Alleen studeren is zó zonde’

Van politieke bekentenissen tot levenslessen uit zijn eigen studietijd. Een openhartige premier Mark Rutte beantwoordde op 14 maart vragen van Leidse rechtenstudenten.

De juridische faculteitsvereniging Grotius had de premier gestrikt voor een Leidse variant van College Tour. Dat kwam de premier goed uit met het oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen. Vlot en met de nodige kwinkslagen ging Rutte in op vragen over de politiek, zijn studententijd en wie hij zou meenemen naar een onbewoond eiland ('Jesse Klaver om te vragen waarom hij zich terugtrok uit de onderhandelingen'). Echt gevoelige kwesties, zoals het pijnlijke vertrek van partijgenoot Halbe Zijlstra, kwamen niet ter sprake maar Rutte was wel openhartig over zijn rollen als premier en VVD-voorman. ‘Ik deel zo’n 90 procent van de VVD-standpunten en 10 procent niet. Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn. Laatst kwam ik erachter dat ik gepleit heb tegen kiesdrempels en in ons verkiezingsprogramma staat dat we vóór zijn. Oeps.’

Rutte in de Lorentzzaal met op de eerste rij onder andere Leidse wethouders en burgemeester Lenferink.

Invloed studententijd

‘Heeft uw studententijd invloed gehad op uw handelen als premier ?’, vroeg Jelle Keijser. ‘Die heeft veel impact gehad’, zei Rutte. ‘De studententijd is een vormende periode in je leven want dan leer je jezelf kennen, je ontdekt wat je leuk vindt en je leert hoe je met anderen omgaat. Als het goed is leer je ook jezelf relativeren want je krijgt ook tegenslagen - ook al zijn die nog niet zo heftig.’ De massaal aanwezige studenten moesten hard lachen toen Rutte er geen doekjes om wond dat hij acht jaar deed over zijn studie geschiedenis. Dat kwam mede door zijn intensieve voorzitterschap van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, verklaarde hij. 

Geen Twan Huys maar hoogleraar Sanctierecht Pauline Schuyt was de gespreksleider.

Ban het nuttigheidsdenken

De premier benadrukte het belang van actief zijn naast de studie. ‘Natuurlijk is dat makkelijk praten want je moet tegenwoordig in vier of vijf jaar afstuderen en je maakt schulden. Maar alsjeblieft, ban het nuttigheidsdenken uit je leven en probeer dingen uit. Ga niet alleen studeren, dat is zo zonde! Het maakt mij niet uit of je nu actief wordt in de politiek of bij een toneelclub of een studentenvereniging.’ Hij verwees naar zijn eerdere baan als human recources manager bij Unilever. ‘Als recruiter kijk je naar de hele persoon en of deze naast de studie ook nog ergens prominent in is geweest.’

Ontgroeningsrituelen

En wat vindt de premier van studentenverenigingen gezien alle commotie rondom ontgroeningsrituelen? Rutte, die zelf geen lid was van een studentenvereniging, merkte op: ‘Die corrigerende werking vanuit de samenleving vind ik goed. Tradities zijn mooi, maar ze moeten niet ten koste gaan van de menselijke waardigheid.’ 

Liever veel weten van een beetje

Natuurlijk ging het ook over Ruttes studie geschiedenis. ‘Het meest fascinerende in de geschiedenis vind ik de periodes waarin het net nog goed gaat en dan niet meer. Waarom gaat het mis?’ Tijdens zijn studie verdiepte hij zich intensief in de periode van de Republiek, vlak voor de Franse inval aan het einde van de 18e eeuw. Ruttes advies aan studenten: ‘Als je studeert kun je beter heel veel weten van een klein onderwerp dan van alles een heel klein beetje. Anders wordt het zo oppervlakkig.’

Lelijke gebouwen

Maaike van Vliet wilde weten waarvoor Rutte zou hebben gestreden als hij tijdens zijn studententijd actief was geweest in de Leidse politiek. Het antwoord was huisvesting: vanwege de kamernood voor studenten, maar ook vanwege de universitaire gebouwen. ‘Leiden lag er toen nog niet zo goed bij als nu. De universiteit was gehuivest in een aantal lelijke gebouwen aan de rand van het centrum, zoals het College van Bestuur bij het station destijds. Ik studeerde zelf wel in de binnenstad in wat toen het WSD-complex heette en nu het Lipsius. Zo’n Zoetermeerachtig gebouw, maar het was wel gezellig. Er is nu zoveel verbeterd, kijk maar naar Rechten in dit prachtige Kamerlingh Onnes Gebouw. Mooie architectuur is zó belangrijk.’

MH17

Gabriella Beernink vroeg Rutte naar zijn grootste tegenslag als premier. De ramp met de MH17, zei hij direct. ‘Dat was en is door het aantal doden en de complexe afwikkeling veruit het ingrijpendst en emotioneelst.’ Ook de crisis die langer duurde dan verwacht was zwaar en Rutte gaf toe ‘inschattingsfouten’ gemaakt te hebben. ‘Tijdens de vorige verkiezingen heb ik dingen beloofd die ik door de crisis toch niet kon waarmaken.’ Aan het eind van de sessie refereerde Rutte aan de naderende gemeenteraadsverkiezingen en drukte hij de studenten nog eens op het hart: ‘Ga vooral stemmen!’

(LvP/foto's Monique Shaw)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.