Universiteit Leiden

nl en

Kunstacademiestudente Clara Lezla wint logo-ontwerpwedstrijd 444-viering

De Universiteit Leiden viert in 2019 haar 444-jarig bestaan en een bijzondere leeftijd vraagt om een bijzonder logo. Het logo van de viering is ontworpen door Clara Lezla, studente van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK).

Het idee achter het logo is dat de Universiteit Leiden het resultaat is van de bijdrage van verschillende mensen, generatie na generatie. Al deze mensen hebben een eigen, unieke bijdrage geleverd. Dezelfde eigenheid is terug te vinden in het handschrift van deze mensen. Dit gegeven wordt verbeeld in 44 verschillende logo’s, waarin iedere vier in een ander handschrift wordt weergegeven.

De link met Zweetkamertje

De Universiteit Leiden schreef een wedstrijd uit voor een logo van de 444-viering. Een klas studenten werkte wekenlang aan hun ontwerpen. Zes finalisten presenteerden hun logo aan de jury. De jury was erg gecharmeerd van het idee achter het winnende logo. Daarnaast vond de jury het interactieve karakter van het werken met verschillende varianten van het logo aantrekkelijk en de link met het Zweetkamertje - een van de meest dierbare plekjes binnen de Universiteit Leiden.

Unieke personen

‘Ik wilde menselijke elementen toevoegen aan het logo’, zegt Clara Lezla, winnares van de ontwerpwedstrijd. ‘Zo kwam ik op het idee van een logo met verschillende handschriften. Het logo verandert voortdurend omdat het het idee illustreert van unieke personen in een gemeenschap. Elk individu kan zichzelf zien en zich identificeren met het logo.’

Carel Stolker reikte de winnares haar prijs uit: een cheque van €444

Het verhaal van de Universiteit

‘Ik kende de Universiteit Leiden niet zo goed, maar juist daarom heb ik met een objectieve blik naar de universiteit kunnen kijken’, zegt Clara Lezla. ‘Ik realiseerde mij dat er door de geschiedenis heen, zo veel verschillende bekende en onbekende mensen zijn afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en dat het er nog meer worden in de toekomst. Het logo moest voor mij het verleden, het heden en de toekomst symboliseren. Zo veel mensen met verschillende culturele achtergronden kwamen bij elkaar voor hetzelfde. De handgeschreven esthetiek van het logo suggereert dat elke persoon, één voor één, het verhaal van de universiteit opnieuw schrijft, maar altijd met anderen.’

De Academie der Kunsten
De Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag, bestaande uit het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), werken sinds 2001 samen in de Academie der Kunsten. Voor het ontwerpen van het logo zette de Universiteit Leiden graag de creativiteit in van de studenten van de KABK.

Na meerdere selectie rondes presenteerden uiteindelijk zes finalisten (zie foto header) in het Academiegebouw hun ontwerp aan de juryleden: Henk Borgdorff, Wetenschappelijk directeur van de Academie der Kunsten, Renée Merkx, directeur Strategische Communicatie & Marketing (SC&M) en Marcel Villerius, Webspecialist van SC&M.

Tekst en foto's: Sahra Almahmood
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.