Universiteit Leiden

nl en

Henk Vording lid van Global Faculty: 'Werken in buitenland altijd nuttig'

Vorige maand is de Leidse hoogleraar Algemeen Belastingrecht Henk Vording in China officieel benoemd tot lid van de Global Faculty, een initiatief van de Peking University om de internationale samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek te versterken. 'Werken in het buitenland levert je altijd iets op.'

De Global Faculty bestaat uit twintig hoogleraren van vooraanstaande universiteiten van over de hele wereld en wordt voorgezeten door professor Paul Gewirtz van de Yale University. De bijdrage van Vording zal onder meer bestaan uit het verzorgen van colleges. 'Ik verwacht eens per jaar een reeks colleges te geven aan de Peking University Law School. Daarnaast organiseert de universiteit elk jaar een week waaraan alle leden van de Global Faculty zullen deelnemen. Verder verwacht ik samen met Chinese collega's te gaan publiceren.'

Openluchtmuseum

China is een interessant land, zegt Vording. 'Ook vanwege het vooruitzicht dat het tot de wereldleiders gaat behoren. En deze Pekingse rechtenfaculteit is in China de nummer 1 op zijn terrein: alleen de studenten met de beste scores bij de toelatingstoets mogen er binnenkomen. De studenten zijn inderdaad erg snel van begrip en ze werken hard. Ze willen graag weten hoe de wereld werkt en wat de spelregels zijn.' Veel Chinese studenten zien de VS als voorbeeld, merkt de hoogleraar. 'Daar kijken ze tegen op. Europa zien ze toch meer als een openluchtmuseum.'

Henk Vording in China

Werken met studenten is in China anders dan in Nederland, merkt de hoogleraar. 'Maar binnen de kaders van wat wordt aangeduid als 'de bestaande politieke omstandigheden' of 'het Chinese systeem' is best ruimte voor vrije discussie en uitwisseling van inzichten. Mijn meest directe Chinese collega’s zijn ook goed op de hoogte van de trends in de internationale fiscaliteit; dat biedt mogelijkheden voor verdere samenwerking.'

Doen!

Vording raadt het studenten aan om een periode in China te gaan studeren. 'Gewoon doen! Voor studenten zijn er goede mogelijkheden om een semester in China te studeren. De Leidse rechtenfaculteit biedt daarnaast ook voor docenten uitwisselingsmogelijkheden; zo ben ik in 2016 een paar maanden in San Francisco geweest. Ik heb de indruk dat die mogelijkheden om naar het buitenland te gaan niet altijd worden benut en dat is jammer. Een buitenlandverblijf levert altijd nieuwe contacten en inzichten op, ook doordat je je eigen kennis nuttig moet zien te maken in een heel andere context.'

Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.