Universiteit Leiden

nl en

Stem op studente Roos als VN-jongerenvertegenwoordiger

Studente Roos Kolkman (Leiden University College The Hague) hoort op 5 november of ze de nieuwe jongerenvertegenwoordiger wordt bij de Verenigde Naties. Tot die tijd kan ze jouw stem goed gebruiken! Hieronder vertelt ze waarom.

'Hi! Ik ben Roos en ik ben gek op duiken. Als duikinstructrice is het niet ongewoon om dieren verstrikt te zien in plastic. Dit aanzicht raakt mij elke keer zo diep dat ik geen andere weg zie dan me inzetten voor een duurzame en eerlijke wereld, waarin alles en iedereen recht heeft op een gezond milieu.'

'Met mijn achtergrond in Internationaal Recht en Duurzame Ontwikkeling aan Universiteit Leiden in Den Haag geloof ik dat wij samen de Duurzame Doelen van de VN kunnen behalen en een betere toekomst kunnen garanderen. We kunnen allemaal onze dagelijkse routines een beetje aanpassen om wat beter te zorgen voor de planeet en voor elkaar.'

'Neem bijvoorbeeld de kledingindustrie, die na de olie-industrie de grootste vervuiler ter wereld is. In het Westen is kleding zo goedkoop dat de productie in de laatste tien jaar met 400% is toegenomen. Wij hebben de pech gehad om in hét ‘fast fashion’ tijdperk geboren te zijn waar ‘wegwerpkleding’ de norm is.'

'Maar we weten vaak niet beter. Juist hierom is onderwijs, een open discussie en empowerment voor en van onze generatie cruciaal. Het is mijn doel om jongeren kennis op te laten doen zodat ze weloverwogen en duurzame keuzes kunnen maken.'

'Ik wil onze overheid stimuleren om ambitieuzer te worden in hun aanpak. Waarom voelt onze overheid de druk nog niet terwijl 70% van de jongeren die wel voelt?'

Wat doet een jongerenvertegenwoordiger?

De zes jongerenvertegenwoordigers trekken het hele land door om van jongeren te horen wat zij belangrijk vinden als het gaat om gelijkheid, klimaatverandering, vrede en veiligheid en internationale samenwerking. Dit nemen zij mee naar conferenties en toppen in binnen- en buitenland. Met hun grenzeloze bevlogenheid maken zij zich op deze manier hard voor een duurzame, veilige en inclusieve toekomst voor ons allemaal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.