Universiteit Leiden

nl en

‘Kwaliteit en hoeveelheid donororganen moet omhoog’

Het aantal donororganen moet omhoog. Om dit mogelijk te maken, via een betere beoordeling van organen, is samenwerking met andere transplantatiecentra cruciaal. Dat betoogde LUMC-hoogleraar Transplantatiechirurgie Ian Alwayn tijdens zijn oratie op 1 oktober.

Leiden heeft een prominente plek in de geschiedenis van de transplantatiegeneeskunde. ‘De eerste niertransplantatie van Nederland vond plaats in Leiden, veel kennis is hier ontwikkeld door onder anderen dr. Jon van Rood en Eurotransplant werd hier opgericht’, legt Alwayn uit.

Deze historie en identiteit moeten we koesteren, maar om patiënten nog beter te helpen moet het Transplantatie Centrum de blik ook naar buiten richten, betoogt Alwayn. Een goed voorbeeld daarvan is het recent gestarte onderzoek naar het toepassen van nieuwe pomptechnieken voor nieren voorafgaand aan transplantatie. ‘Dit onderzoek doen we samen met Groningen en Rotterdam en het idee is dat wij nieren langer, en onder fysiologische omstandigheden, kunnen bewaren en hun functie kunnen beoordelen.’

Lees het hele artikel 'Kwaliteit en hoeveelheid donororganen moet omhoog' op de website van het LUMC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.