Universiteit Leiden

nl en

Is Michael Meijer de Slimste Scheikundige van Nederland?

Hij is bezig met de laatste loodjes van zijn promotie. Maar tussendoor is er een andere uitdaging: Michael Meijer is door naar de finale van ‘de Slimste Scheikundige van Nederland.’ Op dinsdag 9 oktober strijdt hij met vijf anderen om deze titel tijdens de Avond van de Chemie. ‘Ik werd op het laatste moment meegesleurd om mee te doen.’

Onvoorbereid

Echt goed voorbereid op de voorronde was Meijer niet: ‘Mijn collega had een team geformeerd en kwam iemand tekort. Ik werd dus eigenlijk meegesleurd om nog aan te sluiten.’ Verschillende teams uit de regio streden met elkaar in een pubquiz (maar dan enkel met chemische vragen), waarbij twee teams als winnaar naar voren kwamen. ‘Toen moesten we op het podium gaan staan voor de finaleronde. We dachten dat we tegen het andere team moesten spelen, maar op dat moment kwamen we erachter dat het iedereen voor zich was in de finale! Aan het eind van die ronde bleek ik de meeste punten te hebben.’

De finalestrijd

De finale vindt plaats tijdens de Avond van de Chemie, die de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) sinds twee jaar organiseert. Ter ere van het 23e lustrum is dit jaar de wedstrijd in het leven geroepen. Net als bij het tv-programma ‘De Slimste Mens’ is Philip Freriks de quizmaster. Toch is het concept iets anders, aangezien er zes finalisten zijn en maar beperkt tijd. ‘Het is net als het concept bij Miljoenenjacht of Switch. Je staat met zijn zessen op een rij, genummerd 1 tot en met 6. Als je een vraag goed hebt, mag je een plek omhoog, maak je een fout, dan moet je een plek terug. Telkens valt na een tijdje de achterste persoon af. We spelen vier rondes van 115 seconden, dat is namelijk hoe lang de KNCV dit jaar bestaat. Na vier rondes zijn er 2 finalisten over, die tegenover het vervolgens met elkaar moeten uitvechten. Een stuk spannender dan de voorronde, waarbij je je antwoorden gewoon op een papiertje schreef.’

Het winnende team van het Leidsch Instituut voor Chemisch Onderzoek

Obscure feitjes

Gaat Meijer zich op de finale wél voorbereiden? ‘Ik denk dat ik er gewoon naartoe ga en kijk hoe het gaat. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik nog hard bezig ben met mijn promotie, en dat is toch belangrijker.’ Ook zou hij niet goed weten waar te beginnen. ‘Ik kan allerlei Wikipediapagina’s doorlezen, maar er kan echt van alles tussen zitten. De vragen zijn heel breed, met veel van die obscure feitjes. Die moet je maar net weten.’ In het onthouden van dat soort feitjes is Meijer gelukkig wel goed. ‘Ik heb een algemeen brede interesse en ben, ook buiten de scheikunde, vaak goed in het onthouden van rare obscure feitjes. Dat helpt wel. Maar, in dit geval heb ik zeker ook een groot deel te danken aan mijn teamgenoten. We hebben 90% van die voorronde als team gedaan en hadden gewoon een sterk team. Straks moet ik het alleen doen…’

Op 9 oktober neemt Meijer het dus op tegen 5 andere slimme scheikundigen. Uiteraard heeft hij de tegenstand al even bekeken op de website. ‘Er doen mensen mee van allerlei leeftijden, dus niet alleen promovendi.’ De winnaar krijgt een geldbedrag van 1150 euro. ‘Tien keer de leeftijd van de KNCV.’

Michael Meijer volgde de bachelor Molecular Science & Technology in Leiden en Delft en behaalde zijn master Chemistry in Leiden. Momenteel doet hij promotieonderzoek in de anorganische chemie aan het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek. Hier onderzoekt hij rutheniumcomplexen, die onderzoekers willen inzetten als licht-activeerbare antikankermedicatie. De complexen zijn in het donker niet toxisch, maar onder bestraling met zichtbaar licht worden ze dit wel. Door licht als trigger te gebruiken kan deze vorm van chemotherapie dus gerichter geactiveerd worden. Momenteel kan op deze manier alleen kanker dicht aan het huidoppervlak behandeld worden. Meijer werkt aan een techniek waarmee dokters ook dieper gelegen tumoren kunnen aanpakken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.