Universiteit Leiden

nl en

200 jaar archeologie in Nederland

200 jaar geleden werd Caspar Reuvens benoemd tot de eerste hoogleraar in de archeologie van Nederland én wereldwijd. Hij zou de basis leggen van zowel het Rijksmuseum van Oudheden als de Faculteit der Archeologie van Universiteit Leiden. In dit kader organiseert de faculteit een jubileumlezing over de toekomst van de archeologie. Want Reuvens richtte zich als geen ander op de toekomst van ons verleden.

25 jaar

De benoeming van Caspar Reuvens in het jaar 1818 volgt op zijn ontwikkeling van technieken om archeologische vondsten op een nieuwe wetenschappelijke manier te registreren. Hij is pas 25 jaar oud, maar heeft al carrière gemaakt in de klassieke talen. Door bezoeken aan gerenommeerde musea in Engeland en Frankrijk raakt hij  gegrepen door antieke en prehistorische voorwerpen en wordt ook archeologie zijn specialisme.  

Romeins Voorburg

Reuvens tijdgenoten zijn voornamelijk geïnteresseerd in de klassieke mediterrane wereld en Egypte. Maar Reuvens is ook razend benieuwd naar de archeologie in de Nederlandse bodem. In de periode 1827-1834 leidt hij de eerste en meteen ook echte grote archeologische opgraving van Nederland: de blootlegging van de Romeinse nederzetting Forum Hadriani (Romeins Voorburg). Dankzij zijn zorgvuldige methoden kunnen latere generaties de ontdekkingen opnieuw interpreteren.

Tekening van Caspar Reuvens' opgraving in Voorburg.

Bouwen op de erfenis van Reuvens

De Leidse Faculteit der Archeologie bouwt dagelijks voort op de erfenis van Reuvens. De faculteit staat bekend om haar innovatieve, interdisciplinaire onderzoek en wordt wereldwijd hoog aangeschreven. De brede waaier van onderzoekstechnieken, van drone-fotografie tot het analyseren van oud DNA, én regionale expertise, van pre-Columbiaans Amerika tot het Midden-Oosten, maakt de faculteit tot een van de sterkste archeologische instituten ter wereld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.