Universiteit Leiden

nl en

Mag een rechter de verblijfsstatus meewegen bij een veroordeling?

Een Afghaanse asielzoeker werd door de rechter veroordeeld voor verkrachting. De landelijke richtlijn in dit soort zaken is een straf van 24 maanden gevangenisstraf. De rechter besloot de man echter een lagere straf (20 maanden) te geven, omdat de man zijn verblijfsstatus zou kunnen kwijtraken als hij een straf van twee jaar opgelegd zou krijgen. De uitspraak leidde tot ophef, maar in hoeverre is deze ophef terecht?

Pauline Schuyt

Rechters leveren maatwerk. Het is dus toegestaan dat een rechter kijkt naar alle omstandigheden en op basis daarvan eventueel tot een lagere straf komt. In het onderhavige geval was het volgens de rechter niet de bedoeling dat de uitspraak verregaande vreemdelingrechtelijke consequenties zou hebben.

‘’In ons systeem is de keuze gemaakt de strafrechter veel vrijheid te geven, zodat hij maatwerk kan ­leveren. Een rechter moet voorkomen dat de gevolgen van de straf niet meer in verhouding staan tot het ­delict’’, aldus Pauline Schuyt in het Nederlands Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.