Universiteit Leiden

nl en

Koninklijke onderscheiding voor Erik-Jan Zürcher

Erik-Jan Zürcher, scheidend hoogleraar en Turkijespecialist, is bij zijn afscheid op 25 augustus 2018 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De Leidse locoburgemeester Martine Leewis speldde Zürcher de bij de onderscheiding behorende versierselen op.

Erik-jan Zürcher is expert op het gebied van Turkije, met name in de overgangsperiode van het Ottomaanse Rijk naar de Republiek Turkije (circa 1880-1950). Vanuit deze kennis begrijpt hij de tegenwoordige ontwikkelingen in Turkije ook uitstekend.

Erik-Jan Zürcher
De gelauwerde Zürcher met zijn echtgenote (l) en locoburgemeester Martine Leewis

Zürcher kreeg de onderscheiding niet vanwege zijn diepgaande kennis van Turkije en de Turkse geschiedenis heeft, maar vooral ook omdat hij deze wist om te zetten in standpunten en analyses die voor grote groepen Nederlanders begrijpelijk waren. Geen academisch jargon, geen ingewikkelde redeneringen die alleen voor insiders te volgen waren: hij wist hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden en zijn toehoorders te laten inzien wat er in Turkije speelde en waarom. Dat maakte hem tot een veelgevraagd duider en commentator, ook internationaal. En er is meer: hij droeg zijn kennis breder uit, aan het het bedrijfsleven, overheden, diplomaten en leden van het Koninklijk Huis. Zijn betekenis voor de verspreiding van kennis over Turkije kan moeilijk worden onderschat. 

De scheidend hoogleraar zocht voortdurend contact met de Turkse academische wereld. Met de Bilgi University in Istanbul zette hij de masteropleiding European Union Studies op, bedoeld om jonge Turken voor te bereiden op functies bij de EU. De opleiding bestond vier jaar en werd opgeheven toen duidelijk werd dat de wegen van Turkije en de EU toch niet zouden samenkomen. Ook was hij medeoprichter van het Turkije Instituut en het Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs Ankara (NIHA). 

Zürcher kan bogen op een indrukwekkende publicatielijst, waarop zelfs een wetenschappelijke bestseller prijkt: zijn boek Turkey – A modern History uit 1993 geldt als standaardwerk op vele universiteiten in binnen- en buitenland, ook in Turkije zelf. Het is vertaald in negen talen. 

De hoogleraar blijft nog twee jaar aan als wetenschappelijk directeur van het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS).

(Tekst: CH/fotografie: Monique Shaw)
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.