Universiteit Leiden

nl en

Enthousiaste start EL CID

Ruim 3500 enthousiaste Leidse eerstejaars, waarvan 80% universitair, verzamelen zich op maandagochtend 13 augustus voor het eerst op de Lammermarkt bij de start van de EL CID. Bij een stevige beat vormen de groepjes zich in twee shifts, om 9.30 u en om 11.00 u, rond hun mentoren.

Tegen de 20oC  en afwisselend regen en droog. Kun je dit nog een Hollands weertje noemen na de tropische omstandigheden van de afgelopen maanden? In elk geval is niet iedereen erop voorbereid. Gelukkig deelde de crew regencapes uit.

Voor vrijwel alle deelnemers markeert de EL CID de start van een nieuw leven, met veel meer eigen verantwoordelijkheid, zowel voor de studie als voor de inrichting van het persoonlijke leven. Ze zijn er klaar voor en ze hebben er zin in.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Janienke van Geest
Janienke van Geest: 'Leiden was een praktische keus.'

Janienke van Geest – Politicologie

Janienke is zeer geïnteresseerd in politiek en volgt wat er allemaal gebeurt op dat vlak. Ze is ook lid van een politieke partij. Politicologie was dus voor haar een logische studiekeuze. Daarna twijfelde ze nog tussen Nijmegen en Leiden. Waarom is het Leiden geworden? ‘Een puur praktische keus’, zegt Janienke. ‘Ik kom uit Monster (in het Westland-red.) en hoewel ik over een tijdje wel in Leiden wil gaan wonen, reis ik de eerste tijd heen en weer.’ Wat verwacht ze van de EL CID? ‘Een hoop lol maken en de stad leren kennen. De keus voor een vereniging heeft ze al gemaakt: ‘Ik word lid van NSL.’ Dat is de Navigators Studentenvereniging Leiden, een open christelijke vereniging.

Tom de Beer
Tom de Beer: 'Ik wil de dingen die ik leuk vind in één studie combineren.'

Tom de Beer – Bioinformatica

Even is er verwarring. Is Bioinformatica een aparte opleiding in Leiden? Het moet wel want Tom gaat het toch echt studeren. Het blijkt een traject in de opleiding Informatica. Tom hoef je trouwens over het studentenleven niet veel meer te vertellen want hij heeft er al twee jaar in Delft op zitten. Maar de studie bevredigde niet. Tom is een echte bèta met belangstelling voor biologie, wiskunde en natuurkunde. 'Mijn opleidingskeuze is niet toekomstgericht', zegt hij. 'Na Delft heb ik gewoon gekeken hoe ik de dingen die ik leuk vind in een studie kan combineren.’ Tom komt uit Tilburg. In Leiden is hij helemaal nieuw. Hij hoopt nieuwe vrienden te maken en op een vereniging te stuiten die hem bevalt: ‘Ik sta volledig open voor elk type vereniging.’ Ook moet hij nog een kamer vinden. ‘Hopelijk lukt dat snel want Leiden-Tilburg is twee uur reizen…’

Marnix Meeuwis
Marnix Meeuwis maakt een relaxte indruk.

Marnix Meeuwis - Rechten

Marnix weet al dat hij lid wordt van Minerva, naar een studentenvereniging hoeft hij dus niet meer te zoeken. Hij hoopt ook een kamer te vinden in een Minervahuis. Qua studie wil de boomlange, roodharige eerstejaars de kant op van de business law, vertelt hij. Marnix komt uit Breda. ‘Nee, ik ken nog helemaal niemand in Leiden.’ Maar die situatie gaat niet lang duren. Marnix maakt een relaxte indruk. Hij verheugt zich op de EL CID, al gaat hij niet aan alles meedoen. ‘Ik kijk wat ik leuk vind.’

Suzanne van Zwol
Suzanne van Zwol gaat op zoek naar een sportvereniging.

Suzanne van Zwol – Life Science and Technology

Niet voor iedereen is de EL CID de eerste kennismaking met de studie: Suzanne heeft het eerstejaarsweekeind van haar opleiding Life Science and Technology (LST) al achter de rug. Niettemin is ze enthousiast voor de EL CID. Het is ook wel spannend ‘maar dat hoort erbij’. LST is een combinatiestudie met de TU Delft, waar Suzanne regelmatig heen zal reizen vanuit Leiden waar ze een kamer heeft. Maar dat mobiele vindt ze geenszins een bezwaar. ‘De studie sprak me gewoon erg aan.’ In de EL CID wil Suzanne ook kijken naar een vereniging waar ze lid van kan worden. Maar dat zal geen gezelligheidsvereniging worden. ‘Ik kijk vooral naar de sportverenigingen.’

Tekst: Corine Hendriks
Foto's: Sybren Dallinga

Video's: Sean van der Steen

 

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.