Nadine Akkerman in diverse media over haar nieuwe boek 'Invisible Agents'.

Spioneren is mannenwerk, zo was de gedachte in de zeventiende eeuw. Vrouwen waren onbetrouwbaar en roddelziek, konden geen geheimen bewaren en waren emotioneel niet stabiel genoeg. Dit beeld is nog eeuwen in zwang gebleven en zo ingeburgerd geraakt dat vrouwelijke spionnen door historici over het hoofd zijn gezien.

Invisible agents

Invisible Agents is a work of deep scholarship that suggests Akkerman would have made an excellent spy catcher. Novelists and film-makers will be plundering the extraordinary stories she has uncovered with forensic skill for years to come.’

En toen was daar Nadine Akkerman, Engelse literatuurkundige en cultuurhistoricus aan de Universiteit Leiden. Zij ontdekte bij toeval de belangrijke rol van de vrouwelijke spion. Na jaren van onderzoek naar spionnes verscheen haar publieksboek Invisible Agents. Women and Espionage in Seventeenth-Century Britain.

5 Stars. A triumph of scholarly rigour, original thinking and crisp prose. It is, in every sense, a cracking book.

It would be easy for the modern reader to conclude that women had no place in the world of early modern espionage, but Nadine Akkerman through extensive archival research demonstrates the role of women spies and agents. Her study Invisible Agents Women and Espionage in Seventeenth Century Britain (OUP) makes for a fascinating read.

Pioneering … a most valuable book, highlighting women’s contribution to the conspiratorial world of mid-17th-century Britain, while also offering a thought provoking exercise in gender and historical methods.

Women and Espionage in Seventeenth-Century Britain on unreliable narrators and spymistresses