Universiteit Leiden

nl en

Jonge alumni nemen een kijkje in de keuken van het Rijksmuseum

Het Jonge Alumni Netwerk (JAN) organiseerde donderdag 5 juli een werkbezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Tijdens deze uitverkochte excursie keken we mee achter de schermen, en sloten we af met een exclusieve rondleiding.

45 jonge alumni met zeer verschillende achtergronden, reisden af naar Amsterdam. Het Rijksmuseum kampte voor de grote verbouwing met een imagoprobleem. Het museum moest vooral van ‘een gesloten gebouw naar een open instelling’.  Het resultaat mag er zijn: een prachtig ingericht gebouw waarin verschillende stijlen samenkomen, een wisselende collectie met veel werk van eigen bodem en uiteraard mag de imposante Nachtwacht niet ontbreken.

In de harten van mensen

Bij Hendrikje Crebolder, directeur Media en Development bij het museum en Leidse alumna, lag de schone taak om met dit imagoprobleem aan de slag te gaan. Via een studie Rechten aan de Universiteit Leiden en werkzaamheden in de corporate wereld van de advocatuur, kwam zij uiteindelijk bij het Rijksmuseum terecht. 'Mijn missie: het Rijks weer in de harten van de mensen krijgen.' Door de nadruk te leggen op publieksontwikkeling, is het mogelijk geworden om mensen aan het museum te binden en voor een langere tijd een band met ze aan te gaan. 

'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn
'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn

Gewoon een brief

Hoe kom je eigenlijk terecht bij het Rijksmuseum? Moet je daarvoor cum laude afstuderen of deel uitmaken van een belangrijk netwerk? ‘Gewoon een brief schrijven kan ook', zegt Sara van Dijk. Sara promoveerde in Leiden op "vrouwenkleding in de portretten van Leonardo da Vinci" en is tegenwoordig werkzaam als textiel-conservator. 'Als je droombaan voorbijkomt, ga ervoor en solliciteer.' Zij houdt zich momenteel bezig met de collectie linnendamast. Al het materiaal moet gefotografeerd worden voor online publicatie. 'Er komt een nieuw centraal depot waarin ieder object een eigen foto heeft. Een enorme klus.'

The art of science

Wordt er normaal gesproken bij kunst voornamelijk gekeken naar de voorstelling en wat het volgens de kijker betekent, tegenwoordig wordt er ook goed gekeken naar de materialen en hun invloed op de kunstwerken. 'Een schilderij werd vroeger van ander materiaal gemaakt dan nu. Wat betekent dit voor de kunst?' aldus conservational scientist Robert van Langh. Door goed te kijken naar de materialen zelf kunnen analyses gemaakt worden, om bijvoorbeeld maatregelen te nemen tegen verval. Kijken waar kunstvoorwerpen precies van gemaakt zijn is een aparte tak van sport; momenteel houden verschillende universiteiten zich hiermee bezig. Het is een vak waarin alfa’s en bèta’s elkaar vinden.

Alumni bekijken 'Het Rapenburg te Leiden drie dagen na de ontploffing van het kruitschip op 12 januari 1807' van Johannes Jelgerhuis
Alumni bekijken 'Het Rapenburg te Leiden drie dagen na de ontploffing van het kruitschip op 12 januari 1807' van Johannes Jelgerhuis

Nieuwe aanpak

JAN organiseert met enige regelmaat verschillende activiteiten voor jonge alumni. Vaak in de vorm van workshops en lezingen. Deze vorm, een werkbezoek, was nieuw en bleek meteen een schot in de roos. Binnen no-time was het ‘uitverkocht’. Jelte Liemburg van het Alumnibureau: 'De combinatie van een bezoek aan een bijzondere plek als het Rijksmuseum en een kijkje achter de schermen, spreekt zeer tot de verbeelding'. Excursies als deze willen ze graag vaker doen met JAN. Waren het dit keer nog voornamelijk presentaties over de werkzaamheden, bij een volgend werkbezoek zou men ook graag meekijken op de plek waar het gebeurt. 'Dat voegt toch een extra dimensie toe.'

Tekst: Daniëlle de Zwart
Hoofdfoto: John Lewis Marshall/Het Rijksmuseum
Mail de redactie 

 

Jonge Alumni Netwerk (JAN)

Het Jonge Alumni Netwerk is er speciaal voor jonge alumni (t/m 35 jaar). Netwerken, loopbaan- en persoonlijke ontwikkeling, maar zeker ook gezelligheid zijn zaken die voorop staan bij het Jonge Alumni Netwerk. Het biedt alumni de gelegenheid om in contact te komen met andere jonge alumni en ervaringen uit te wisselen, maar ook om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en actief aan de slag te gaan met je carrière.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.