Universiteit Leiden

nl en

‘Het sublieme’ in een Frans-Nederlandse Summer School

Het lijkt misschien een sprookje, maar de studenten die de Summer School 'Delightful Horror' volgen, krijgen de helft van hun colleges in Parijs. Na drie dagen colleges en excursies in Nederland, vertrokken de studenten naar Parijs om de Summer Class in het Louvre voort te zetten.

De Leidse collegezaal waar het gastcollege van Frederik Knegtel (PhD-kandidaat LUCAS) wordt gegeven, zit helemaal vol. De helft van de studenten volgt het college via de Universiteit Leiden, de andere helft komt van l’Ecole du Louvre uit Parijs. Het resultaat is een vrolijk gebabbel in verschillende talen. ‘Het is een enorm gezellige en gemotiveerde groep’, vertelt coördinator van de Summer Class, Stijn Bussels (Hoogleraar Kunstgeschiedenis). ‘Tijdens het eerste college dat ik gaf, kwam ik bijna niet verder dan de eerste slide, er werden zo veel vragen gesteld over het kunstwerk dat ik vertoonde, dat was erg leuk!’

Het sublieme

De Summer School is een van de Honours Classes die de Universiteit Leiden aanbiedt. De studenten krijgen les over ‘het sublieme’; een antiek begrip uit de retorica dat vaak werd gebruikt in de kunsttheorie. Het verwijst naar iets dat onbevattelijk, groots en overweldigend is doordat het tegenstrijdige emoties teweeg brengt. Dit kan bijvoorbeeld God zijn, waarvoor ontzag en angst bestaat, maar ook een overweldigend grote kerk of paleis of een levensecht schilderij valt onder ‘het sublieme’. De Summer School bestaat uit verschillende gastsprekers en excursies naar onder andere het Mauritshuis, het Rijksmuseum en het Louvre.

Samenwerking

De samenwerking met l’Ecole du Louvre komt voort uit een groot Europees project over ‘het sublieme’, waar Bussels van 2013 tot 2017 aan werkte. Bussels: ‘In Parijs leiden ze conservatoren op; ze weten daar precies hoe je kunt zien hoe oud een schilderij is en hoe je het beste kan restaureren. In Leiden weten wij juist veel beter welke invloed een schilderij of een bouwwerk op de maatschappij heeft. Die combinatie werkt erg goed.’

Selfie

Student Mats Dijkdrent (Geschiedenis) kan de Summer School aan iedereen aanraden. ‘Ik vind het enorm interessant en het is natuurlijk heel leuk dat we naar Parijs gaan. Ik hoorde ook dat dinsdag het Louvre gesloten is voor publiek, maar dat wij wel naar binnen mogen. Misschien kan ik dan wel een selfie maken met de Mona Lisa zonder ander publiek erop. Dat zou tof zijn!’

(Lotte Middendorp)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.