Universiteit Leiden

nl en

VN-Veiligheidsraad luistert naar tekst Leidse student

De Leidse bachelorstudent Thomas schreef een tekst die begin dit jaar werd uitgesproken door de Nederlandse vertegenwoordiger in de VN-Veiligheidsraad. Hoe kreeg deze International Studies-student dat voor elkaar?

Thomas studeert International Studies in Den Haag. Door zijn vrijwilligerswerk in het Midden-Oosten wil hij liever niet zijn achternaam vermelden.

Hoe komt het dat jouw tekst te horen was in de Veiligheidsraad?

‘Nederland is dit jaar tijdelijk lid van de Veiligheidsraad. Afgelopen semester was ik stagiair bij Karama Europe in Den Haag. Dit is een netwerk van ngo’s dat opkomt voor vrouwenrechten in het Midden-Oosten. Door te lobbyen probeerde ik Nederlandse politici en ambtenaren hiervoor te interesseren. Zo wilden we aandacht vragen voor de moord op de Libische activiste Salwa Bugaighis. Ze is in 2014 omgebracht vanwege haar strijd voor ontwapening en de daders zijn nooit gestraft. Ik heb een juridische tekst geschreven over haar zaak die rekening hield met de bevoegdheden van de Veiligheidsraad. Dat deed ik in nauw overleg met de directeur van Karama Europe en Niels van Willigen, onderzoeker internationale betrekkingen aan de universiteit.’

VN-vertegenwoordiger Lise Gregoire-van Haaren tijdens haar toespraak over Libië.

Hoe is het toen gaan rollen?

‘De tekst is voorgelegd aan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Lise Gregoire-van Haaren, de plaatsvervangend vertegenwoordiger van Nederland in de VN.  Zij gebruikte begin dit jaar een deel van de tekst voor haar speech in de Veiligheidsraad over de zorgwekkende toestand in Libië.’

Hoe vond je dat?

‘Ik was echt verrast dat een student zoals ik op deze manier betrokken kan raken. Ook heb ik gemerkt dat Nederlandse Kamerleden openstaan voor de verhalen van een ngo als Karama. Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en Duitsland en in deze landen zou het contact met politici misschien minder eenvoudig zijn. Dankzij deze stage realiseer ik mij dat er veel mogelijk is als je deel uitmaakt van het juiste netwerk. Karama is een kleine organisatie maar daardoor krijgen stagiairs juist de kans om veel te doen en te leren.’

Hoe gaat het met de zaak? Worden de mogelijke daders vervolgd?

‘Een direct antwoord op de vraag is nee, maar er wordt aan gewerkt. Het is moeilijk om het effect te meten en bijvoorbeeld te achterhalen of de daders weten dat hun misdaden de VN-Veiligheidsraad bereiken. Samen met de directeur van Karama heb ik binnenkort een overleg met het Internationaal Strafhof om de zaak te bespreken. Aandacht van deze hoge instanties kan Libië veiliger maken voor activisten. Ook aandacht in de media is belangrijk. Diverse kranten, zoals de Telegraaf en verscheidene Libische kranten, hebben bericht over de toespraak in de Veiligheidsraad.’

Thomas met collega's van Karama in het gebouw van de Tweede Kamer.

Wat zijn je toekomstplannen?

‘Ik maak mijn bachelor af en daarna ga ik een master doen. Ondertussen werk ik nu als vrijwilliger bij Karama en doe onderzoek doen naar activisme en Facebook. Activisten gebruiken Facebook vaak als medium om hun boodschap te verspreiden want goede andere mogelijkheden zijn er vaak niet. Maar via Facebook worden ze ook lastig gevallen door tegenstanders. Komende jaren wil ik naar het Midden-Oosten gaan en landen als Iran bezoeken. Daarom heb ik liever niet dat mijn achternaam in dit artikel staat. In deze landen wordt al snel je achtergrond nagetrokken waardoor ik misschien moeilijker het land in kan.’

Tekst Linda van Putten
Mail de redactie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.