Universiteit Leiden

nl en

Staatsaansprakelijkheid en MH17

Nederland en Australië willen Rusland aansprakelijk stellen voor de ramp met MH17. Echter moeten beide partijen het hof erkennen, alvorens er een zaak aangespannen kan worden.

Eric de Brabandere

Of het echt tot een zaak komt, is onzeker, zegt Eric De Brabandere op 25 mei in de Trouw. Dit heeft te maken met staatsaansprakelijkheid en deze procedure staat los van de vraag wie als persoon verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig. ‘Het wordt heel lastig’, zegt De Barbandere op de vraag hoe kansrijk deze procedure is. ‘Stel dat Nederland het geschil uitvecht voor het Internationaal Gerechtshof (IGH), een van de bevoegde instanties voor een conflict tussen staten, dan is het nog maar zeer de vraag of het daadwerkelijk tot een zaak komt. Binnen het internationaal recht moeten twee staten namelijk instemmen met een procedure. Dat gaat Rusland nooit doen, zeker niet in deze zaak. Het erkent bovendien de algemene bevoegdheid van het gerechtshof niet’, zegt De Brabandere.

Het kan juridisch dus nog moeilijk worden om Rusland aansprakelijk te stellen. Als Rusland niet meewerkt, kunnen alsnog tegenmaatregelen worden overwogen, zegt De Brabandere. ‘Maar het blijft lastig, want wie ga je straffen? We weten waar de Buk vandaan kwam, maar we weten niet of die Russische raket is afgevuurd met medeweten van de regering. In principe is het zo dat de staat aansprakelijk is voor de handelingen van het leger, maar er zijn uitzonderingen op deze regel. En die zal Rusland altijd naar voren brengen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.