Universiteit Leiden

nl en

Spring Symposium: van eiwitten tot data

Tijdens het jaarlijkse LACDR Spring Symposium koos het publiek promovendus Rob van Wijk als beste spreker. Daarnaast wonnen zes promovendi een posterprijs. Matthias P. Mayer van Heidelberg University opende het symposium met een keynote lezing over chaperone-eiwitten.

Posterwinnaars

Het LACDR Spring Symposium is een jaarlijks evenement waarbij promovendi hun werk aan het instituut en aan externen laten zien. Alle promovendi presenteren een poster, waarvoor er twee prijzen per afdeling verdeeld worden. De zes winnaars van de posterpresentaties dit jaar zijn: Mara Leone en Yiheng Zhang (BioTherapeutics), Xue Yang en Brandon Bongers (Drug Discovery & Safety) en Esmee Vendel en Aline Engbers (Systems Biomedicines & Pharmacology).    

Beste spreker

Daarnaast nodigt elke afdeling twee promovendi uit die in plaats van een posterpresentatie een plenaire presentatie geven. Het publiek koos uit deze zes presentaties hun favoriet, dit jaar voor het eerst via een digitale stemming. Uiteindelijk won Rob van Wijk van de afdeling Systems Biomedicines & Pharmacology. Misschien niet geheel onverwacht, aangezien hij in 2016 en in 2017 de posterprijs al won. 

Winnaar Rob van Wijk

Geheim

Wat is het geheim van Van Wijk? ‘Ik vind dat een geslaagde presentatie de nieuwsgierigheid prikkelt en zo het publiek verleidt om met je mee de diepte in te gaan’, aldus Van Wijk. ‘Door aan het eind weer uit te zoomen en de kleine puzzelstukjes van mijn onderzoek in het grotere plaatje te plaatsen, hoop ik over te brengen wat mij inspireert in het geneesmiddelenonderzoek. Dat, en natuurlijk heel veel oefenen.’

Data verzamelen

Van Wijk houdt zich met zijn onderzoek onder andere bezig met de vertaalstappen binnen preklinisch onderzoek. Volgens hem zijn die stappen alleen mogelijk met een goed begrip van het biologisch proces en de rol van het geneesmiddel daarin. En dat begrip kun je eigenlijk alleen krijgen door kwantitatieve modellen die voortbouwen op experimentele data. ‘In mijn onderzoek en mijn presentatie ga ik erop in dat deze modellen steeds meer data nodig hebben’, zegt Van Wijk. ‘Het is onrealistisch om die hoeveelheden data in knaagdieren of zelfs patiënten te verzamelen. De zebravis zou daar een oplossing voor kunnen zijn.’

Competitie

Van Wijk mag nu ook het LACDR vertegenwoordigen bij de PhD-competitie op het landelijke tweedaagse Dutch Medicines Days, georganiseerd door FIGON. ‘Ik vind het een eer om het LACDR te vertegenwoordigen. Daarnaast ben ik gemotiveerd om het publiek daar te overtuigen van het belang van zowel geavanceerde modelmatige analyse als slim en toepasselijk ontworpen experimenten.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.