Universiteit Leiden

nl en

Antoaneta Dimitrova in Nu.nl over de EU en opstandige lidstaten

Hongarije hoort bij de EU, maar de democratie wordt er ernstig en systematisch bedreigd. Heeft de rest van de EU de middelen én de politieke wil om uit de maat lopende lidstaten aan te pakken? Antoaneta Dimitrova, hoogleraar 'Comparative Governance' aan het Instituut Security and Global Affairs (ISGA) vertelt in NU.nl over de machtsbasis van Fidesz.

De rechts-populistische regering van de begin april herkozen Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn partij Fidesz zet de vrijheid, de rechtstaat en fundamentele vrijheden op losse schroeven. Dat concludeert europarlementariër Sargentini in haar rapport dat donderdag 26 april 2018 is gepresenteerd.
Ze pleit ervoor dat de Europese Raad van regeringsleiders de zwaarste strafprocedure van de EU, een zogeheten artikel 7-procedure, inzet om Hongarije bij te sturen.

Het is echter de vraag of er in Brussel genoeg politieke wil wordt gevonden om Polen en Hongarije effectief op de vingers te tikken.

'Maffiastaat'

Fidesz heeft een heel interessante regeringsvorm gevestigd, vindt Dimitrova. "Niet precies autocratisch, maar het is wat collega's in Hongarije een 'maffiastaat' noemen. Het probleem is niet dat vrijheden rechtstreeks worden ingeperkt, maar dat de economische en politieke macht zijn gefuseerd en worden geconcentreerd in netwerken dichtbij Orban en zijn Fidesz-partij."

De machtsbasis van Fidesz, het Hongaarse platteland, wordt niet alleen in stand gehouden met overheidsgeld en Europese subsidies. Bedrijven die vriendschappelijke banden onderhouden met Fidesz vestigen zich in die regio's en bieden daar werkgelegenheid. Zo wordt de bevolking economisch afhankelijk gehouden, zegt Dimitrova. Vaak zijn de ondernemingen in kwestie zelfs direct in handen van partijleden. "De werkgever weet wie er werkt en probeert die mensen op allerlei manieren voor Fidesz naar de stembus te sturen."

Lees het volledige artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.