Universiteit Leiden

nl en

Studente Laura in Pyeongchang: ‘Het beste begin van mijn uitwisseling!’

Studeren in het buitenland gaat over meer dan alleen je studie. Laura Noordermeer is op uitwisseling in Seoul, Zuid-Korea en viel met haar neus in de boter: ze zag Suzanne Schulting de allereerste gouden medaille voor Nederland bij het shorttracken winnen!

‘De Olympische Winterspelen in Zuid-Korea zijn helaas alweer voorbij, maar deze zal ik me nog lang kunnen herinneren. Op dit moment ben ik voor zes maanden in Zuid-Korea om te studeren aan Sogang University in Seoul. Naast dat het studeren in het buitenland al een geweldige ervaring an sich is, viel deze in mijn geval ook nog eens samen met de Winterspelen in Pyeongchang, op ongeveer 2,5 uur met de trein vanaf Seoul. Deze toevallige samenloop van omstandigheden was te perfect om niet te benutten. Dus op 22 februari ging ik naar de Ice Arena in Gangneung om de Nederlandse shorttrack-schaatsers aan te moedigen. En met succes, want op deze dag won Suzanne Schulting de allereerste Nederlandse gouden medaille in het shorttracken.’

Teleurgestelde Koreaanse fans

‘Voor de Spelen van Pyeongchang had Zuid-Korea 53 medailles gewonnen op Olympische Winterspelen, waarvan 42 in het shorttracken. De afgelopen Spelen heeft het land daar weer 6 shorttrack-medailles bij op mogen tellen. Dat de sport leeft onder de Koreaanse bevolking is met zekerheid te zeggen. De verslagenheid in het stadium was dan ook goed te voelen toen de twee Koreaanse favorieten elkaar onderuit haalden en Schulting er met het goud vandoor ging. Nadat de wedstrijden waren afgelopen wachtten de Koreaanse fans niet eens meer de stadionceremonie af, maar vertrokken direct weer naar huis. Hoe anders was het op de twee rijen aan Nederlandse fans waar ik me tussen bevond! Toen Schulting aan kop lag kon het geschreeuw vanuit het vak niet minder zijn, ondanks de zure blikken van de Koreanen waar we door omringd waren.’

Feloranje fiets

‘Na slechts twee uur waren alle races alweer verreden, en was mijn Olympische avontuur helaas ten einde. Sjinkie Knegt mocht ik nog wel even bewonderen op de fiets, toen hij de rij voor de taxi’s voorbijsnelde op de zeer herkenbare feloranje TeamNL-fiets. Voor hem helaas geen race die dag, maar Nederland is trots op alle sporters die deze Spelen hun best hebben gedaan om het land wederom op de kaart te zetten als een sportnatie. Deze dag was absoluut onvergetelijk te noemen, en ik had me geen beter begin van mijn tijd als uitwisselingsstudent in Zuid-Korea kunnen wensen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.