Universiteit Leiden

nl en

NWO Projectruimte voor fysici Schalm en Zaanen

NWO heeft een €392k Projectruimte-subsidie toegekend aan natuurkundigen Koenraad Schalm en Jan Zaanen om onderzoek te doen naar vreemde metalen. Deze materialen worden verondersteld om zelfs op de alledaagse lengteschaal de bizarre wetten te volgen van de quantummechanica.

Op de schaal van de kleinste deeltjes gelden de wetten van de quantummechanica. Die druisen in tegen onze intuïtie uit het dagelijks leven. We zijn gewend aan het gedrag van materialen op de alledaagse lengte-schalen. Dat vinden we ‘normaal’. We merken weinig van hun quantum gedrag op de microscopische schaal. Zogenoemde vreemde metalen gedragen zich echter ‘abnormaal’ op alledaagse schalen. Een voorbeeld van een vreemd metaal is een materiaal dat zelfs bij relatief hoge temperatuur supergeleidend blijft.

Schalm en Zaanen zullen zich samen met een promovendus en een postdoc focussen op één aspect van het abnormale gedrag van vreemde metalen: de tijd die ze nodig hebben om warmte vanuit één plek over het hele materiaal te verspreiden. Die hangt gek genoeg alleen af van de temperatuur en de constante van Planck. De onderzoekers willen laten zien dat dit komt doordat vreemde metalen inderdaad volledig uit quantummateriaal bestaan. Vervolgens trekken ze dan een verrassende parallel met zwarte gaten, die hetzelfde gedrag vertonen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.