Universiteit Leiden

nl en

Hannah Borst, CSL-kandidaat voor de UR: ‘Ik heb een hang naar een betere wereld’

Rechtenstudent Hannah Borst voert de studentenpartij Christelijke Studentenfractie Leiden (CSL) aan in de verkiezingen voor de Universiteitsraad. ‘Alle studentenpartijen willen goed onderwijs maar we hebben ook eigen punten waar we ons sterk voor maken, zoals studeren met een beperking.’

hannah borst
Hannah's slogan: 'Iedereen telt mee'

Voor welke punt maakt de CSL zich in het bijzonder sterk?

‘Een van onze speerpunten is het opruimen van belemmeringen voor studenten met een functiebeperking. Dat doen we op verschillende manieren. Zo hebben we ons laten horen op een universitaire conferentie over dit onderwerp. Ik heb zelf een spierziekte waardoor ik weet hoe belangrijk dit is. Ik heb HMSN, waardoor ik sneller vermoeid raak en minder kracht heb in mijn handen en voeten. Ik heb weliswaar het wat minder heftige type I maar lang lopen en veel schrijven gaat niet. De volledige studielast is door dit laatste te zwaar. Tentamens maak ik op een laptop. De CSL staat volledig achter het speerpunt van het wegnemen van belemmeringen bij een beperking. Ik merk dat de universiteit, die wel haar best doet, het ook niet altijd weet en vraagt: waarmee kunnen we helpen?’

‘Momenteel ben ik student-lid van de faculteitsraad van Rechten, waar ik hier ook aandacht voor vraag. Het kan om iets heel eenvoudigs gaan. Zoals bij rechten om kranen die moeilijk open gaan en daardoor onbruikbaar zijn voor studenten met een beperking aan hun handen.’

Zijn er nog andere punten?

‘Een punt dat de CSL elk jaar opnieuw invult is bijdragen aan een duurzame universiteit. Dit jaar willen we meewerken aan het opzetten van duurzaamheidswerkgroepen in de faculteitsraden. Ook willen we graag dat de universiteit de verbinding tussen duurzaamheid en de arbeidsmarkt versterkt door er meer aandacht aan te schenken in het onderwijs. Een belangrijk punt is verder: geen massa maar maatwerk in het onderwijs en meer oog voor het individu. De universiteit groeit hier en daar uit zijn voegen. Het wordt bijvoorbeeld steeds lastiger om op korte termijn een afspraak met een studieadviseur te maken. We vinden ook dat je met 35 à 40 studenten nauwelijks nog van een werkgroep kunt spreken: zo’n groep is te groot. En hoe kun je bij die omvang nog aandacht hebben voor iemand die ADHD heeft? Zo’n beperking zie je niet meteen aan iemand af.’

Wat is er christelijk aan jullie partij?

‘In onze partij komen allerlei soorten mensen samen, iedereen mag meedoen. We hebben basiswaarden zoals sociaal beleid en rentmeesterschap, wat wil zeggen dat je de wereld netjes wilt doorgeven aan de volgende generatie. Mijn slogan afgelopen jaar was: iedereen telt mee. Daarmee wilde ik ook aansluiten bij de inclusiviteit die de universiteit nastreeft. ‘

‘Wat ik doe en vind komt vanuit de christelijke waarden waarmee ik ben opgevoed. Hoewel ik momenteel aan het nadenken ben over de invulling van mijn geloof, voel ik me zeker wel christen. Ik heb een hang naar een betere wereld, naar rechtvaardigheid.’

Wat heb je in de faculteitsraad geleerd dat je in de Universiteitsraad gaat helpen?

‘Ik heb geleerd om mijn punten goed te formuleren. Het draait om overbrengen, om overtuigen. Ook heb ik geleerd om goed te luisteren. En natuurlijk moet je veel contact met medestudenten onderhouden. Steeds maar blijven vragen: hoe vind je dit, hoe kijk je daar tegenaan?’

Je kunt de CSL vinden op facebook.

Bannerfoto: De CSL is ook actief bij vier faculteiten: Geesteswetenschappen, W&N, rechten en Sociale Wetenschappen. In het midden, naast Hannah, staat partijgenote Charlotte Rijsdijk, de nummer 2 op de lijst voor de UR.

(CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.