Universiteit Leiden

nl en

Maatschappelijke uitdagingen beter bestuderen

‘Er zijn te weinig netwerkevenementen voor jonge onderzoekers, terwijl die het vaak wel graag willen,’ aldus Judi Mesman, decaan van Leiden University College. Op woensdag 7 maart organiseerde ze een netwerkevent voor postdocs en U(H)D’s uit alle disciplines en faculteiten van de Universiteit Leiden.

Het ’Interdisciplinary Networking Event for Young Scholars’ richtte zich op de wetenschappelijke verbindingen om de vier grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd (diversiteit, welvaart, vrede & recht en duurzaamheid) effectiever te bestuderen. Meer dan 60 jonge onderzoekers uit de zeven faculteiten kwamen bij elkaar om te brainstormen over interdisciplinaire samenwerking.

Nieuwe ideeën voor samenwerking

Het evenement werd georganiseerd om te laten zien hoe je de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd kunt aanpakken door middel van interdisciplinaire onderzoeksverbindingen. Tijdens verschillende rondes werden de aanwezigen uitgedaagd om hun eigen onderzoek te verbinden met dat van collegaonderzoekers. Door het zoeken naar overeenkomsten, hoe ver de onderzoeken ogenschijnlijk ook uit elkaar lagen, ontstonden nieuwe ideeën voor samenwerking. 

Sustainable Livelyhood

Een voorbeeld van interdisciplinaire samenwerking werd op het eind van de dag gepresenteerd door de docenten van LUC’s Africa Field Course. Het vraagstuk van ‘Sustainable Livelyhood’ in Oost-Afrika werd in de cursus vanuit bestuurskundige, ecologische en antropologische hoek bekeken. Studenten kregen zelfs de mogelijkheid verschillende onderzoeksmethoden in de praktijk uit te voeren. Mesman: 'Deze opzet werkt goed en het enthousiasme onder de deelnemers is groot. Ik ga dit soort netwerkbijeenkomsten zeker vaker organiseren!’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.