Universiteit Leiden

nl en

Cultuurprijs Zuid-Holland 2018 uitgereikt aan archeoloog Tom Hazenberg

Op maandag 12 maart heeft Tom Hazenberg de Cultuurprijs Zuid-Holland 2018 ontvangen uit handen van Jaap Smit, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. De Leidse archeoloog Tom Hazenberg ontving deze prijs vanwege zijn inzet om de maatschappelijke impact van archeologisch erfgoed te vergroten. De prijsuitreiking vond plaats in Theater Castellum te Alphen aan den Rijn.

Prijsuitreiking

Het programma omvatte onder meer een filmportret over Tom Hazenberg en een persoonlijke vlog van de archeoloog over zijn wandeltocht langs Hadrian’s Wall. Kees van Velzen, wethouder in Alphen aan den Rijn, verzorgde een toespraak en juryvoorzitter Jelle Reumer gaf een toelichting op het juryrapport. Aansluitend reikte Jaap Smit de Cultuurprijs Zuid-Holland 2018 uit aan Tom Hazenberg. Aan de prijs is een geldbedrag van € 15.000,- verbonden en een trofee van David Derksen. Muziektheatergezelschap de Veenfabriek zorgde voor een theatrale omlijsting. Tom Hazenberg sloot af met een dankwoord.

"De samenleving wordt er beter van"

Jaap Smit beschreef Tom Hazenberg in zijn toespraak: “Waar de archeologie en maatschappelijke belangen elkaar raken, is Tom Hazenberg in zijn element. In zijn optiek wordt zo het belang van archeologie evident: het geeft een gezicht aan een regio, levert werkgelegenheid op en bevordert het toerisme. De samenleving wordt er beter van.”

Videoportret Tom Hazenberg

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Over de prijs

De Cultuurprijs Zuid-Holland werd in 2016 voor het eerst uitgereikt en wordt toegekend aan een in Zuid-Holland gevestigde of daar werkzame laureaat, die blijk geeft van excellentie in één van de kunst- of ontwerpdisciplines, erfgoed, natuur of educatie op die terreinen. Vanaf 1966 reikte het Prins Bernhard Cultuurfonds meerdere, oorspronkelijk Rotterdamse prijzen uit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.