Universiteit Leiden

nl en

Samenwerking groep Aarts met Intel

Natuurkundige Jan Aarts gaat samenwerken met chipfabrikant Intel bij zijn fundamentele onderzoek naar zuinige cryogene computers.

Als supergeleidende computers in de toekomst levensvatbaar blijken, betekent dat een significante lastenverlichting voor het milieu. Huidige computers verbruiken veel energie, wat zorgt voor een aanzienlijke CO2-productie. En hoewel supergeleidende computers continu koeling nodig hebben, zijn ze waarschijnlijk toch zuiniger omdat stroom zonder enige weerstand door de draden loopt.

Een uitdaging hierbij is het ontwikkelen van geheugenelementen voor zulke computers. Aarts’ onderzoeksgroep bestudeert mogelijke concepten daarvoor door supergeleiders te combineren met ferromagneten. Eerder toonde Aarts al aan dat het mogelijk is om supergeleidende stromen over lange afstanden te laten lopen in magnetische materialen. Nu start hij een project voor drie jaar, met financiële steun van Intel, om te proberen de magnetische toestand te beïnvloeden van kleine magneetjes met zo’n superstroom. In computertermen betekent dit het herschrijven van een bit van ‘1’ naar ‘0’.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.