Universiteit Leiden

nl en

Nieuw boek over geschiedenis elektronmicroscopie met aandacht voor Leidse natuurkunde

Op 2 februari verschijnt het boek Beelden zonder weerga van bijzonder hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Dirk van Delft en biochemicus Ton van Helvoort. Ze beschrijven de rijke geschiedenis van de elektronmicroscopie, die in het laatste hoofdstuk uitmondt in de hedendaagse state-of-the-art microscoop ESCHER van Leids natuurkundigen Ruud Tromp en Sense Jan van der Molen.

Van Delft en Van Helvoort hebben het boek geschreven vanuit de gedachte dat het technologische vernuft achter een wetenschappelijke ontdekking vaak onderbelicht blijft. De elektronenmicroscoop kreeg bijvoorbeeld nauwelijks aandacht toen Ben Feringa in 2016 de Nobelprijs ontving, zo stellen de auteurs, en bij de eerste meting van zwaartekrachtsgolven was er weinig belangstelling voor de techniek achter de onvoorstelbare nauwkeurigheid van de detectoren.

De hoofdrol in het boek is weggelegd voor de elektronenmicroscoop zelf, en niet zoals gebruikelijk voor de pioniers van het apparaat. Die invalshoek stelt de auteurs in staat om de ontwikkeling van de techniek te volgen vanuit een breder perspectief. De persoonlijke worstelingen van de pioniers komen daarbij evenwel ruimschoots aan bod.

Op vrijdag 2 februari van 15:30 tot 17:00 uur presenteren de auteurs ‘Beelden zonder weerga’ in Rijksmuseum Boerhaave. Entree is gratis. Aanmelden via deze link.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.