Universiteit Leiden

nl en

Moeten techreuzen verplicht data delen?

Grote techbedrijven, zoals Google, Facebook en Apple, moeten verplicht hun data delen met nieuwkomers en concurrenten. Hiervoor pleiten wetenschappers en onderzoeksbureau TNO in een hoorzitting in Tweede Kamer. Tom Ottervanger verwacht dat het heel lastig gaat worden om dit te verplichten.

Tom Ottervanger.
Tom Ottervanger

De techbedrijven dreigen volgens wetenschappers te machtig te worden. Echter, Tom Ottervanger, emeritus hoogleraar Europees recht en Nederlands mededingingsrecht, geeft op BNR Nieuwsradio aan dat er niets mis is met grote bedrijven die macht hebben: ‘Het gaat er om hoe die macht gebruikt wordt. Daar wordt de laatste tijd veel onheil over gesproken. Ze zouden de innovatie remmen en ons denken zouden beïnvloeden, noem maar op.

Het verplicht delen van data zou de macht van de grote techbedrijven kunnen intomen. Ottervanger verwacht echter dat het erg lastig wordt om techbedrijven te verplichten al hun data te delen: ‘Het is vanuit het mededingingsrecht nogal wat om bedrijven, die met heel veel inspanning iets hebben opgebouwd, de vruchten te laten delen met nieuwkomers.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.