Universiteit Leiden

nl en
Wikimedia Commons

Universiteit Leiden verwelkomt Al-Babtain gasthoogleraren Arabische cultuur in 2018-2019

Het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS) en de Abdulaziz Saud Al-Babtain Cultural Foundation gaan samenwerken om de bestudering van Arabische cultuur te versterken. Met financiële steun van Abdulaziz Saud Al-Babtain zal LUCIS in 2018 en 2019 een gerenommeerde gasthoogleraar Arabische cultuur verwelkomen.

De Abdulaziz Saud Al-Babtain Cultural Foundation stelt fondsen beschikbaar om excellente buitenlandse onderzoekers naar Leiden te halen om hun kennis en expertise met de Leidse academische gemeenschap te kunnen delen. De samenwerking onderstreept de missie van zowel de Babtain Foundation als van LUCIS om bruggen te bouwen tussen de Arabische wereld en de rest van de wereld vanuit een cultureel en wetenschappelijk perspectief. 

Het Abdulaziz Saud Al-Babtain Cultural Foundation gasthoogleraarschap in Arabische cultuur wordt georganiseerd door LUCIS en staat onder begeleiding van Petra Sijpesteijn, hoogleraar Arabisch in Leiden en directeur van LUCIS.

Universiteit Leiden: eeuwenoude traditie in de bestudering van Arabische talen en culturen

In Leiden houden wetenschappers zich al ruim 400 jaar bezig met Arabische talen en culturen. In 1613 werd een van de eerste leerstoelen Arabisch in Europa in Leiden gevestigd, gestoeld op de aanwezigheid van belangrijke Arabische teksten en kennis over de Arabishe cultuur.

Tegenwoordig biedt de Universiteit Leiden het grootste onderwijs- en onderzoeksprogramma Midden-Oostenstudies in Europa aan, met specialisten op het gebied van de talen, rechtssystemen, religies, geschiedenissen en culturen van het Midden-Oosten. De Leidse expertise biedt een uitstekende omgeving om de rijkdom van de Arabische wereld te ontdekken. In Leiden vinden we het van groot belang om deze eeuwenoude traditie te blijven versterken, en om onze kennis daarover met verschillende doelgroepen te delen. 

Onze wereldberoemde Midden-Oosterse bijzondere collecties in de Universiteitsbibliotheek omvatten circa 6500 kostbare manuscripten, oude gedrukte boeken, foto’s, archieven en audiovisuele materialen die van onschatbare wetenschappelijke en culturele waarde zijn.

Abdulaziz Saud Al-Babtain Cultural Foundation

De Abdulaziz Saud Al-Babtain Cultural Foundation ondersteunt verschillende initiatieven in Europa om de studie van Arabische talen en culturen te promoten. De Foundation werkt samen met meer dan 15 universiteiten om leerstoelen Arabische cultuur te vestigen. In Europa heeft de Foundation leerstoelen gevestigd aan verschillende universiteiten in Spanje (Barcelona, Cordoba, Granada, Malaga),  Italië (Palermo) en het Verenigd Koninkrijk (Oxford). Onlangs is de Abdulaziz Saud Al-Babtain Chair for Peace in het leven geroepen, in samenwerking met hetEuropean Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation (EIUC).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.