Universiteit Leiden

nl en

'Sancties voor belastingparadijzen op zwarte lijst bijten niet’

De Europese Unie heeft zeventien landen op een zwarte lijst van belastingparadijzen die multinationals en superrijken helpen de fiscus te ontwijken. Naast de zwarte lijst is er ook een grijze lijst met 47 landen die beterschap hebben beloofd in de komende twee jaar.

Jan Vleggeert.
Jan Vleggeert

Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht, vertelt in een interview met BNR Nieuwsradio (deel 1 & deel 2)dat hij het opmerkelijk vindt dat er een landen opstaan die je niet direct verwacht. ‘Je verwacht de tropische eilanden, maar ook landen als Zuid-Korea en Tunesië staan op de lijst. Dit zijn landen waar Nederland belastingverdragen mee heeft.’

Maar kunnen wij als Nederland wel met een vingertje gaan wijzen naar dit soort landen? Nederland staat toch ook bekend als belastingparadijs? ‘Nederland voldoet aan alle criteria van de EU. Maar dit kan wel worden gezien als een gevalletje de pot verwijt de ketel, aldus Vleggeert.’

Volgens Vleggeert zijn de sancties die aan de zwarte lijst zijn verbonden niet verstrekkend genoeg. ‘De sancties bijten niet. Het afschrikkend effect van het op de zwarte lijst staan is nu niet groot genoeg.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.