Universiteit Leiden

nl en

‘De belastingdienst mag niemand bevoordelen’

De Europese Commissie onderzoekt of Ikea in een zogeheten ‘ruling’ onrechtmatig is bevoordeeld door de belastingdienst. Nederland werkt namelijk mee aan een constructie waardoor Ikea in Nederland minder belasting hoeft te betalen. ‘Een koers die Nederland al jaren vaart’, volgens Jan Vleggeert.

Jan Vleggeert..
Jan Vleggeert

Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht, legt op NOS.nl uit wat een belastingruling precies inhoudt: ‘Een ruling is bedoeld om bedrijven vooraf duidelijkheid te geven over hoe de belastingwetten en regelgeving worden toegepast in Nederland. Zodat een bedrijf weet waar het aan toe is. Maar allemaal binnen de voor iedereen geldende afspraken. Niemand mag bevoordeeld worden.'

Toch heeft Ikea het voor elkaar gekregen dat het in Nederland minder winstbelasting hoeft te betalen. Voor Vleggeert is dat geen verrassing: ‘We willen graag dat grote bedrijven zich in Nederland vestigen. Dat levert namelijk werk op voor juristen, advocaten, trustkantoren of notarissen bijvoorbeeld, is de redenatie. De misgelopen winstbelasting wordt op de koop toe genomen.'

Nederland heeft een speciale afdeling voor rulings. Volgens Vleggeert is Nederland hierin koploper: 'Het blijft een beetje schimmig. Je kunt niet uitsluiten dat er na Ikea nog meer onderzoeken volgen. Er loopt natuurlijk al een onderzoek naar een ruling met Starbucks. Als die partijen alsnog moeten gaan betalen, kan dat de schatkist veel opleveren.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.