Universiteit Leiden

nl en

Onthulling drie nieuwe Leidse muurformules

De Leidse binnenstad is drie nieuwe muurformules rijker. Op woensdag 22 november vanaf 15:30 onthult wethouder Robert Strijk in het Klein Auditorium de schilderingen van de Lorentzcontractie, Oortconstanten en elektronspin.

De Leidse binnenstad is sierlijk bezaaid met prachtige gedichten op de muren in de meest exotische talen. Sinds kort krijgen die gezelschap van ‘gedichten’ in de taal van de wiskunde: formules. Elke formule die je tegenkomt heeft een direct verband met Leiden. De sleutelstad heeft namelijk een grote historie in wetenschappelijke ontdekkingen. Inmiddels pronken zes formules op muren verspreid over het historische centrum. De kunstenaars van Stichting TEGEN-BEELD hebben de kunstwerken geschilderd, net als de oorspronkelijke muurgedichten.

Op woensdag 22 november vieren we de onthulling van de drie nieuwste aanwinsten: de formules voor de Lorentzcontractie, Oortconstanten en elektronspin. Eerder kwamen Lei(d)enaren al schilderingen tegen van Einsteins veldvergelijking, de wet van Snellius en de formule voor de Lorentzkracht. Om 14:00 uur start een wandeling vanaf het Academiegebouw langs de muurformules. De officiële onthulling begint om 15:30 in het Klein Auditorium. Na een welkomstwoord van initiatiefnemers en fysici Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen opent wethouder van Binnenstad en Cultuur Robert Strijk de nieuwe website muurformules.nl. Daarna volgen lezingen over de drie nieuwe formules, met aansluitend een borrel in Grand Café Het Pakhuis.

Iedereen is welkom! Aanmelden is niet nodig.

Programma

15.30 Ontvangst in Klein Auditorium (Academiegebouw)
15.45 Welkomstwoord Ivo en Sense Jan
15.50 Inleiding door wethouder Robert Strijk, incl. opening website muurformules.nl
16.00 Jan‐Willem van Holten: Lorentzcontractie
16.15 Jet Katgert‐Merkelijn: Jan Oort en de Oortconstanten
16:30 Martijn van Calmthout: Samuel Goudsmit en de elektronspin
17:00 Borrel in Grand Café het Pakhuis (Doelensteeg 8, Leiden)

Voor de liefhebbers is er een wandeling langs de nieuwe muurformules (om 14.00 uur verzamelen bij hek Academiegebouw)

Lorentzcontractie
Elektronspin
Oortconstanten
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.