Universiteit Leiden

nl en

Andrew Webb is Simon Stevin Meester 2017

NWO kent de titel Simon Stevin Meester 2017 toe aan Prof. Andrew Webb, hoogleraar MRI-fysica aan het LUMC en docent bij de opleiding natuurkunde in Leiden. Aan de prijs is een bedrag van 500.000 euro verbonden. Webb kan met dit bedrag nieuwe MRI-technieken ontwikkelen, waarmee je ziektes in een veel vroeger stadium kunt opsporen.

Hoogstaand

Webb verdient het Simon Stevin Meesterschap voor zijn hoogstaande wetenschappelijke werk en de manier waarop hij een brug weet te slaan tussen onderzoek, het bedrijfsleven en de kliniek. Zijn kracht ligt bij uitstek in het zoeken naar oplossingen die buiten de gebaande paden liggen. Bij het verbeteren van MRI-beelden zoekt hij niet naar dure technische oplossingen, maar probeert hij slim gebruik te maken van simpele materialen die dezelfde voordelen bieden. Zijn methoden gelden als zeer innovatief en worden inmiddels in tal van ziekenhuizen toegepast. Het bestuur van het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen prijst Webbs bijzondere aanpak, die zijn vernieuwende onderzoek vaak direct toepasbaar maakt. Het draagt bij aan de leidende positie van Nederland op het gebied van medische beeldvorming.

MRI

Magnetic resonance imaging of MRI is een techniek om gedetailleerde afbeeldingen van het lichaam te maken door middel van een krachtig magnetisch veld. MRI-scans brengen ook minder opvallende afwijkingen goed in beeld. Webb ziet echter ruimte voor verbetering. ‘Ons belangrijkste doel is het ontwikkelen van nieuwe MRI-technieken waarmee je betere medische diagnoses kunt stellen, en daardoor ziektes nog vroeger kunt opsporen.’

Vroege diagnose is van het grootste belang bij ziektes die in een beginstadium nog goed te behandelen zijn. Gezonde mensen bij wie in de familie gevaarlijke erfelijke aandoeningen voorkomen, bijvoorbeeld de ziekte van Huntington, zouden veel baat hebben bij betere MRI. Maar ook oogtumoren en de eerste symptomen van alzheimer zijn in een vroeger stadium dan wellicht beter op te sporen.

Om de nieuwe MRI-technieken te realiseren, gebruikt Webbs team een zeer krachtige magneet waarvan er op de hele wereld maar zo’n zestig bestaan. Ze ontwerpen en bouwen de bijbehorende scan-apparatuur zelf. Zodra de technologie volwassen is, brengen ze die naar de markt. Dat gebeurt via verschillende partnerbedrijven.

Simon Stevin Meester

Het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) benoemt jaarlijks een of meerdere prominente wetenschappers tot Simon Stevin Meester. De titel is Nederlands grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek. De laureaat ontvangt zijn prijs tijdens TEKNOWLOGY, het innovatiefestival van TTW dat plaatsvindt op 9 november 2017.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.