Universiteit Leiden

nl en

Een epische EL CID

Dit jaar deed een recordaantal studenten - ruim 3500 - mee aan de introductieweek EL CID. Wie waren ze en waarom kozen ze voor de Universiteit Leiden? ‘Ik wil meteen het maximale halen uit mijn studentenleven.’

Xue ni & Joyce

Aan de rand van de Beestenmarkt kijken Xue ni en Joyce nieuwsgierig toe hoe duizenden eerstejaars hun groepjes vormen. Beiden gaan psychologie studeren. Xue ni maakte haar keuze voor Leiden heel ‘impulsief’. ‘Ik was zelfs nog nooit in Leiden geweest en nam de beslissing toen ik in buitenland zat. Het is echt een sprong in het diepe.’ Ze komt uit Maastricht en wilde naar een echte studentenstad in de Randstad. Ze wil deze week lid worden van een vereniging. ‘Ik wil meteen het maximale halen uit mijn studentenleven.’ Joyce kent dat Leidse studentenleven al via haar broer die hier studeert. Toch is zo’n eerste dag wel spannend. ‘Ik had al heel lang zin in de EL CID, maar vanochtend werd ik wel een beetje zenuwachtig toen ik al die onbekende gezichten zag. Gelukkig kan ik terugvallen op mijn eigen groepje.’

Quintin & Tim

Ze staan vlakbij de boxen en moeten hard schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. Psychologiestudent Tim kende Leiden ook via zijn broer die hier studeert. Maar hij heeft nog geen sterke voorkeuren ontwikkeld. ‘Ik stort me er deze week blanco in en wil zo alles ontdekken.’ Quintin moet nog een beetje bijkomen van het eerstejaarsweekend dat hij net in Delft had. Hij studeert namelijk Molecular Science & Technology, een gecombineerde chemieopleiding van de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Leiden. ‘Dat maakt het afwisselend en gevarieerd.’ Hij wil beide steden goed leren kennen want in de loop van de studie kan hij voor één stad kiezen. Daarom zal  Quintin, ook al is hij nog een beetje brak van dat Delftse weekend, zich ook in het Leidse studentenleven storten.  

Michael

Mentor Michael is al helemaal in de stemming. Hij danst en springt op de opzwepende muziek en gaat helemaal los als het ‘officiële’ EL CID-nummer van dit jaar - Only One van Sigala featuring Digital Farm Animals - wordt gedraaid. Waarom is hij mentor? ‘Mijn eigen EL CID was echt episch. Het studentenleven is een heel mooie tijd en ik hoop dat de EL CID van mijn groepje ook episch wordt.’ Hoe gaat hij dat stimuleren? ‘De tactiek is veel enthousiasme overbrengen en een plan hebben zodra het groepje inkakt. Want dan bestaat het risico dat ze ieder hun eigen gang gaan.’ Zijn eerstejaars staan er nog een beetje verlegen bij, maar met zo’n enthousiaste mentor zal het ijs vast snel breken.

Emma & Justine

Dit tweetal kent elkaar pas net maar heeft al genoeg gespreksstof: ze studeren beiden Biofarmaceutische wetenschappen. Emma komt uit Assen en is de enige van haar vrienden die voor Leiden koos. ‘Dankzij de EL CID kan ik in één klap veel studenten leren kennen.’ En gelukkig heeft ze al een kamer in een studentenhuis in het centrum. Dat geldt niet voor Justine. ‘Ik wil het eerste jaar nog thuis blijven wonen. Lid worden van een vereniging is daarom misschien nog niet zo handig. Maar natuurlijk ga ik nu goed kijken wat er allemaal is. Augustinus of een roeivereniging lijkt me namelijk wel wat.’

David

Na zijn afgebroken studie Econometrie in Rotterdam is David helemaal klaar voor de studie Geschiedenis in Leiden. Hij heeft er duidelijk zin in: met een grote glimlach maakt hij op de Beestenmarkt kennis met zijn groepsgenoten. ‘Ik kies nu voor mijn passie, geschiedenis. Die studie past volgens mij beter bij me. En ik wilde graag in een kleinere stad studeren waar het studentenleven overal merkbaar is in de stad en ik niet eerst twintig minuten met de metro hoef te reizen om studenten te ontmoeten.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.