Universiteit Leiden

nl en

‘Nieuwe studenten, de wereld van morgen heeft jullie hard nodig’

Vandaag begint de EL CID, de eerste van drie introductieweken van de Universiteit Leiden. Een nieuwe lichting studenten staat voor de poorten te trappelen. Vice-rector Hester Bijl heet alle nieuwe eerstejaars van harte welkom. ‘Ga erop af en grijp je kansen!’

Als vice-rector magnificus van de Universiteit Leiden heeft Hester Bijl het onderwijs in haar portefeuille. De start van de introductieweken, wanneer de stad volloopt met nieuwe eerstejaarsstudenten is dan ook een mooi moment voor haar. ‘Studenten moeten de weg in de stad en de universiteit zo snel mogelijk leren kennen, zodat ze zich thuis voelen en op de hoogte zijn. De EL CID is daarom een combinatie van kennismaken met de universiteit, het studentenleven en de stad.’

Oneindig veel mogelijkheden

‘De lijfspreuk van de Universiteit Leiden is Praesidium Libertatis, Bolwerk van de Vrijheid. Elke student moet die kennen, en zich realiseren dat dat ook echt is waar onze universiteit voor staat,’ zegt Bijl. ‘Daarnaast moet elke eerstejaars weten dat er oneindig veel mogelijkheden zijn binnen de Leidse universiteit. Niet alleen door het enorme aanbod aan vakken, maar ook door alle andere mogelijkheden om je te ontwikkelen, binnen én buiten je eigen opleiding.’

Zelfstandigheid

Haar eigen eerste jaar als student – ze studeerde Technische Wiskunde in Delft – herinnert Bijl zich ook nog goed. ‘Dat was enorm leuk, maar ook enorm schrikken. De nieuwe studie, stad en nieuwe vrienden vond ik heel leuk. Net als de zelfstandigheid die je als student ineens hebt. Maar ik schrok van het tempo van het onderwijs: we kregen in twee uur evenveel stof als waar we op de middelbare school twee weken over deden. Er moest echt gestudeerd worden!’

Grijp je kansen

Bijl moedigt de nieuwe studenten in Leiden dan ook aan om meteen actief te gaan studeren. ‘Een snelle start is belangrijk voor het succesvol afronden van je studie. Gebruik je tijd goed, voor je studie én voor ontwikkeling op andere terreinen. Dat is minstens zo belangrijk. En zorg voor een goede balans tussen die twee aspecten van je studententijd.’ Een pro-actieve houding brengt je verder, aldus de vice-rector. ‘Ga erop af en grijp je kansen!’

Ontwikkel je talenten

Wat Bijl elke nieuwe student aan de Universiteit Leiden nog wil meegeven? ‘De wereld van morgen heeft jullie hard nodig. Dus ontwikkel je talenten, zowel door kennis als door vaardigheden op te doen in deze mooie jaren die voor je liggen. En maak gebruik van het enorme netwerk van alumni dat de Universiteit Leiden jullie biedt.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.