Universiteit Leiden

nl en

Stephen Ellis-leerstoel officieel gepresenteerd

In bijzijn van familie en oud-collega’s van wijlen prof. Stephen Ellis is op dinsdag 4 april de Stephen Ellis-leerstoel voor Governance of Finance and Integrity in Africa officieel gepresenteerd. Prof. Chibuike Uche is de eerste houder van de leerstoel.

De leerstoel is bedoeld om het academisch erfgoed van prof. Ellis verder te ontwikkelen. Directeur van het African Studies Centre prof. Ton Dietz sprak de hoop uit dat in lijn met deze nagedachtenis de leerstoel bij zal dragen aan “Science for Society” en nieuwe vormen van diplomatie.

Veel empathie

Minister van Buitelandse Zaken Koenders sprak daarnaast in een persoonlijke videoboodschap over de vele lange gesprekken die hij met Ellis en diens vrouw Gerrie ter Haar heeft gehad. De gesprekken gingen onder andere zijn aanstellingen in Ivoorkust en Mali. “Hij had veel empathie voor volkeren en gemeenschappen, maar weinig vertrouwen in formele politiek.”

In zijn acceptatietoespraak vertelde prof. Uche dat hij verder wil gaan op eerder onderzoek van Ellis naar de rol van cultuur in het ontwikkelen van beleidsstructuren in Afrika. Volgens de kersverse leerstoelhouder is het na het VN-convenant tegen rassendiscriminatie lastiger geworden om kritiek te uiten op cultuur. Zijn onderzoek zal gaan over de vraag of dit gegeven het ontstaan van slecht beleid in Afrika in de hand heeft gewerkt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.