Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe manier om nanodeeltjes te volgen

Nanodeeltjes worden al in veel producten gebruikt, maar hun effect op het milieu is nog onduidelijk omdat ze moeilijk te volgen zijn. Leidse natuurkundigen hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld om geleidende nanodeeltjes te detecteren. Aquiles Carattino promoveerde op dit onderwerp.

Speciale eigenschappen

Nanodeeltjes bestaan uit slechts tientallen tot duizenden moleculen, wat ze heel andere eigenschappen geeft dan bulkmaterialen die zijn opgebouwd uit triljarden van exact dezelfde moleculen. Koper nanodraadjes zijn bijvoorbeeld transparant. Fabrikanten gebruiken deze speciale eigenschappen in producten als zonnebrandcrème, autobanden, kleding en pleisters. Maar hun kleine omvang geeft ook problemen; ze zijn erg lastig te volgen, zodat het nog steeds onbekend is in welke mate ze het milieu schade toebrengen.

Scherper contrast

Leids natuurkundige Aquiles Carattino en zijn collega’s hebben een nieuwe manier ontwikkeld om geleidende nanodeeltjes te volgen met behulp van fluorescentie. Ze beschijnen een deeltje met laserlicht van een specifieke golflengte, die aansluit bij zijn zogenoemde plasmaresonantie. Verrassend genoeg geeft het deeltje dan wat licht af met een hogere energie dan het ontving. Dit geeft het een scherper contrast tegen de achtergrondruis.

Filter

Om een nieuwe techniek te ontwikkelen op basis van dit verschijnsel, gebruikte Carattino een filter om af te komen van het omringende achtergrondlicht. Zo zijn nanodeeltjes gemakkelijker te detecteren omdat wetenschappers kunnen zoeken naar één duidelijk specifiek signaal. Het geeft milieuwetenschappers een methode om nanodeeltjes te volgen en hun impact op de natuur te onderzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.