Universiteit Leiden

nl en

Informaticastudente tweede bij wedstrijd Next Economy

In een zinderende finale behaalde het team van derdejaars studente Informatica & Economie Jody Liu afgelopen week de tweede plaats in de Rotterdam100. Dat is een landelijke wedstrijd waarin de toekomst van onze economie centraal staat. Team Laura deed een voorstel om ‘the Internet of Things’ geschikt te maken voor de consumentenmarkt.

Business to consumer

Rotterdam100 is een wedstrijd waarin getalenteerde studenten en bedrijven samen innovatieve oplossingen bedenken binnen het thema ‘Next Economy’. Vóór de finale waren in 3 rondes al 264 van de 300 studenten uitgeschakeld. Team Laura van waar Jody Liu in zit, bedacht voor KPN een e-health systeem dat patiënten helpt om hun medicijnen op tijd en in de juiste hoeveelheid in te nemen. Het systeem maakt gebruik van LoRa, een long range netwerk van KPN dat nu alleen voor de business to business markt wordt ingezet. De mogelijkheid om over lange afstanden data uit te wisselen én de landelijke dekking maken het juist ook geschikt voor de business to consumer markt.

Boksring battle

Team Laura bereikte met het e-health voorstel de finale van de wedstrijd. Daarin streden 6 teams van 6 studenten om de eerste plaats. ‘Het was tot op het laatst erg spannend’, vertelt Jody Liu daags na de finale op 20 april. ‘In een boksring battle hield een teamgenoot van mij onze pitch. Daarna volgde met de 3 beste teams, waar wij bij zaten, nog een Q&A met de jury. Ze waren onder de indruk van ons project. Uiteindelijk werden we tweede.’

Wild card

‘De afgelopen weken en zelfs dagen hadden we nog keihard aan ons voorstel gewerkt. Elk team bestaat uit 6 studenten met verschillende achtergronden. Ik ben van ons groepje één van de informatica-expert. Eigenlijk zat ik niet in team Laura, maar ik had een wild card gekregen nadat mijn vorige team in de tweede ronde nét niet door was. Een informaticastudent was toch wel hard nodig bij dit onderwerp. Computers zijn natuurlijk onmisbaar in de next economy.’

Bruikbare kennis

‘Tijdens mijn bacheloropleiding heb ik eigenlijk best veel vakken gehad waarin ik kennis heb opgedaan die ik bij dit project kon gebruiken. Natuurlijk software engineering voor het ontwikkelen van prototypes. En een vak als Human Computer Interaction: hoe gebruiken mensen computers? Maar ook heb ik les gehad over requirements engineering: hoe kom je tot het concept en wie zijn de stakeholders? En bij Informatica & Economie gaat het zelfs over marketing en finance.’

Product naar de markt

Nu is natuurlijk de vraag of team Laura de kans krijgt om het huidige voorstel uit te werken tot een echt product. ‘We denken er nog over na’, zegt Jody Liu. ‘We hebben heel veel positieve en nuttige feedback gekregen van mensen in de praktijk. En er is duidelijk interesse voor, zowel van KPN en als van de zorg aanbieders. Helaas vergt het veel tijd en aangezien iedereen het ook druk heeft met zijn eigen studie, moeten we dit nog met elkaar bespreken. Het was hoe dan ook een hele leuke ervaring en ik heb er in ieder geval veel contacten overgehouden aan dit project.’

Over Rotterdam100

Rotterdam100 is een jaarlijkse talentenwedstrijd voor studenten, waarbij het bedrijfsleven en de gemeente Rotterdam nauw betrokken zijn. Door hun contact met bestuurders en managers van grote bedrijven bouwen wedstrijddeelnemers een belangrijk netwerk op voor hun latere carrière. De wedstrijd van dit jaar werd gewonnen door het Leidse team Engie, dat algen wil inzetten om afval om te zetten in bruikbare energie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.