Leids team wint Rotterdam100 met plan milieuvriendelijker schepen

Vang de uitstoot van schepen af en kweek daar aan boord algen van. Daarvan kan dan weer biobrandstof worden gemaakt. Met dit plan won het Leidse team onder leiding van student Bestuurskunde Hein Laterveer de competitie Rotterdam100.

Samenwerking met bedrijven

De Rotterdam100 is een wedstrijd waarbij studenten reële Rotterdamse problemen krijgen voorgeschoteld die om een oplossing vragen. Het cijfer 100 staat voor het maximale aantal deelnemers. In ronde twee kregen de studententeams vijf werkelijk bestaande cases op te lossen. Een daarvan was het probleem dat schepen enorm vervuilend zijn. Hoe kun je dat ombuigen? De teams werkten samen met bedrijven en de gemeente om tot uitvoerbare en haalbare oplossingen te komen. Van elke case ging de beste oplossing door naar de volgende ronde.

De bedoeling : het plan uitvoeren

Het plan van het team waar Laterveer captain van is, kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Het wil tot daadwerkelijke uitvoering van het idee komen, zeker nu de uitstoot van schepen over enkele jaren aan een maximum wordt gebonden.’

De competitie maakt deel uit van de internationale Next Economy Talent Competition. Het Leidse team wordt afgevaardigd naar de internationale finale in Singapore.

(CH/bron: AD)