Universiteit Leiden

nl en

Leids team wint Rotterdam100 met plan milieuvriendelijker schepen

Vang de uitstoot van schepen af en kweek daar aan boord algen van. Daarvan kan dan weer biobrandstof worden gemaakt. Met dit plan won het Leidse team onder leiding van student Bestuurskunde Hein Laterveer de competitie Rotterdam100. Het team van studente Informatica & Economie Jody Liu werd tweede.

Samenwerking met bedrijven

De Rotterdam100 is een wedstrijd waarbij studenten reële Rotterdamse problemen krijgen voorgeschoteld die om een oplossing vragen. Het cijfer 100 staat voor het maximale aantal deelnemers. In ronde twee kregen de studententeams vijf werkelijk bestaande cases op te lossen. Een daarvan was het probleem dat schepen enorm vervuilend zijn. Hoe kun je dat ombuigen? De teams werkten samen met bedrijven en de gemeente om tot uitvoerbare en haalbare oplossingen te komen. Van elke case ging de beste oplossing door naar de volgende ronde.

De bedoeling : het plan uitvoeren

Het plan van het team waar Laterveer captain van is, kwam uiteindelijk als beste uit de bus. Het wil tot daadwerkelijke uitvoering van het idee komen, zeker nu de uitstoot van schepen over enkele jaren aan een maximum wordt gebonden.’

E-health-team van Leids studente Jody Liu wordt tweede

In een zinderende finale behaalde het team van derdejaars studente Informatica & Economie Jody Liu afgelopen week de tweede plaats. Het team bedacht voor KPN een e-health systeem dat patiënten helpt om hun medicijnen op tijd en in de juiste hoeveelheid in te nemen. Het systeem maakt gebruik van LoRa, een long range netwerk van KPN dat nu alleen voor de business to business markt wordt ingezet. De mogelijkheid om over lange afstanden data uit te wisselen én de landelijke dekking maken het juist ook geschikt voor de business to consumer markt. ‘Het was tot op het laatst erg spannend’, vertelt Jody Liu daags na de finale op 20 april. ‘In een boksring battle hield een teamgenoot van mij onze pitch. Daarna volgde met de 3 beste teams, waar wij bij zaten, nog een Q&A met de jury. Ze waren onder de indruk van ons project. Uiteindelijk werden we tweede.’

Of de winnende projecten tot uitvoering komen, moet de tijd leren. De competitie maakt deel uit van de internationale Next Economy Talent Competition. Het Leidse team wordt afgevaardigd naar de internationale finale in Singapore.

(CH/bron: AD)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.