Universiteit Leiden

nl en

Kaya Peerdeman wint prijs voor artikel over pijnvermindering

Kaya Peerdeman schreef samen met haar collega's een wetenschappelijk artikel over pijnvermindering door verbeelding. Daarvoor heeft de gezondheidspsychologe de prijs gewonnen voor beste academische artikel 2015-2016 van de Postgraduate School For Research and Education in Experimental Psychopathology (EPP). Publicatie 19 april in European Journal of Pain.

Kaya Peerdeman

Gezondheidspsycholoog Peerdeman en co-auteurs Antoinette van Laarhoven, Danielle Bartels, Madelon Peters en Andrea Evers presenteren de resultaten van 2 experimentele studies. Deze studies tonen aan dat mentale verbeelding van verminderde pijn, nog voordat er sprake is van pijn, voor pijnvermindering kan zorgen. Peerdeman legt uit: 'Het effect van verbeelding op pijn wordt mogelijk veroorzaakt door verwachtingen. Doordat mensen minder pijn verwachten ervaren zij ook minder pijn.' Peerdeman heeft de prijs ontvangen voor het artikel Placebo-like analgesia via response imagery’  (European Journal of Pain) 

Placebo-onderzoek

Peerdeman is promovenda in de onderzoeksgroep van hoogleraar Andrea Evers. Dit onderzoek sluit aan bij onderzoek naar de werking van placebo-effecten. Het toont dat vergelijkbare verwachtingseffecten niet alleen opgewekt kunnen worden door instructies, directe ervaringen en de observatie van anderen, maar ook door de verbeelding van een respons.

EPP artikelprijs 

Elk jaar organiseert de Dutch Flemish Postgraduate School For Research and Education in Experimental Psychopathology (EPP) een artikelwedstrijd voor promovendi. De prijs voor het beste academische artikel wordt uitgereikt aan een veelbelovend jonge onderzoeker. Dit jaar werd de EPP-prijs voor de 20e keer uitgereikt. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.