Universiteit Leiden

nl en

Maart Mentornetwerk Maand

Gratis advies en tips van een Leids alumnus over de arbeidsmarkt. Dat biedt het Mentornetwerk van de Universiteit Leiden. Meld je nu aan! Onze vice-rector magnificus Hester Bijl is alumna en mentor van Irene de Best, student Engels.

Online portal

Het Mentornetwerk is een online portal waar studenten kennismaken met alumni die werken in een interessant vakgebied. In de digitale omgeving van het Mentornetwerk kunnen studenten mentoren opzoeken en hen vragen stellen. Dat je elkaar daarnaast in het echt kunt ontmoeten, bewijzen vice-rector magnificus Hester Bijl en Irene de Best, masterstudent Engels. Wij luisterden mee bij hun eerste ontmoeting.

Hester: ‘Je bent over ongeveer een half jaar klaar met je studie, weet je al wat je daarna zou willen doen?’

Irene: ‘Ik vind vertalen erg leuk, daar zou ik verder mee willen. Ik ben me breed aan het oriënteren, van ondertitelen tot juridische vertalingen. Dat laatste vind ik leuk, maar het is lastig voor mij omdat ik geen Rechten heb gestudeerd. Tijdens mijn stage bij Autoriteit Consument & Markt heb ik wel wat kunnen oefenen op juridische en economische teksten, maar ik had wel af en toe hulp nodig.’

Hester: ‘Ik zit zelf niet in de vertaalwereld, maar ik kan je wel helpen met algemene tips. Ik heb Engels gestudeerd in deeltijd hier in Leiden. Mijn hoofdstudie was Wiskunde in Delft. Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik de studie Engels afgerond.’

Irene: ‘Onderzoek past eigenlijk niet zo goed bij mij. Ik ben meer van de praktijk, en zeker nu ik mijn stage heb afgerond, weet ik hoe fijn ik een kantooromgeving vind. Ik vraag me vooral af hoe ik de overstap moet maken van studeren naar werken. Wat zijn nu de eerste stappen die ik moet zetten? En wanneer moet ik daarmee beginnen?’

Hester: ‘Hoe eerder je begint hoe beter. Het liefst ruim een half jaar voor je afgestudeerd bent. Dus nu is een prima moment. Hoe begin je dan: je kunt natuurlijk verschillende vacatures bekijken, maar veel belangrijker is met mensen praten die nu het werk doen dat jij interessant vindt. Mijn advies zou zijn: maak een lijstje met richtingen die je op zou willen gaan. Zoek daar dan namen bij en bel ze op om een afspraak te maken. Mensen vinden het vaak leuk om te praten over hun werk.’

‘Je kunt die mensen dan vragen wat ze precies doen, hoe ze daar terecht zijn gekomen en er zo achter proberen te komen of het iets voor jou is. Misschien kunnen ze je wel vertellen hoe je daar het beste binnen kunt komen. Die mensen kunnen je vast ook doorverwijzen naar anderen, vraag daar ook naar.’

‘Aan je vaardigheden werken is ook belangrijk. Leren hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft is handig, en je kunt van tevoren sollicitatiegesprekken oefenen met vrienden. Of, als je misschien zelfstandige wilt worden, zou je nu alvast wat kunnen leren over acquisitie en administratie.’

Irene: ‘Hoe heb je dat zelf gedaan toen je afstudeerde?’

Hester: ‘Ik wilde na mijn afstuderen graag promoveren, dus ik ben gaan praten met hoogleraren die promotieplaatsen hadden. Na mijn promotie wilde ik tijdelijk buiten de muren van de universiteit werken. Dus heb ik een lijstje gemaakt met interessante bedrijven, en ben ik via mijn eigen netwerk gaan praten met mensen bij die bedrijven.’

‘Ik ben juist niet begonnen met solliciteren bij mijn favoriete bedrijf, zodat ik eerst bij andere bedrijven ervaring op kon doen met solliciteren. Dat is een vak apart: zeker handig om een paar keer te oefenen!

Ruim 900 alumni hebben zich aangemeld voor het Mentornetwerk. Via dit online portal kunnen studenten zich koppelen aan mentoren en vragen stellen of afspreken. Meld je aan voor het Mentornetwerk via de website.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.