Universiteit Leiden

nl en

LUMC-film toont 'medische detectives' aan het werk

Waarom krijgt de ene persoon een hartinfarct, en blijft de ander gezond? In de film ‘Waarom ik?’ tonen hoogleraar Epidemiologie Frits Rosendaal en zijn collega’s hoe zij als ‘medische detectives’ onderzoek doen naar de oorzaken van ziekten. Op 22 maart ging de film in première in het LUMC.

De film Waarom ik? gaat nader in op de NEO-studie, een nu tien jaar lopend onderzoek dat de relatie tussen overgewicht en verschillende ziekten onderzoekt. De kijker volgt hoe de afdeling van Rosendaal, Klinische Epidemiologie, werd opgericht om verbanden tussen allerlei factoren en ziekten te onderzoeken, zoals bepaalde genen, levensstijl of andere omgevingsfactoren. Een grote rol is weggelegd voor twee promovendi van de afdeling, Tim Christen en Ruifang Li. Zij vertellen wat hen drijft voor het doen van epidemiologisch onderzoek, welke struikelblokken ze tegenkwamen en wat ze daarvan leerden.

Ook de proefpersonen uit de NEO-studie komen aan het woord', over hun redenen om aan de studie deel te nemen. Hartpatiënte Gerda Wolf verwoordt het zo: 'Waarom ik? Dat zou ik wel eens willen weten.

De productie is gefinancierd met de Spinozapremie die Rosendaal in 2002 ontving.

> lees het verslag van de filmpremière

Bekijk 'Waarom ik? Medische detectives aan het werk' (35 min)

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

'Waarom ik?' - verkorte versie (5 min)

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.