Universiteit Leiden

nl en

Rapport Commissie Rechtsstatelijkheid in verkiezingsprogramma's 2017

Vandaag verscheen het rapport van de Commissie Rechtsstatelijkheid in verkiezingsprogramma's 2017 waar Peter Rodrigues hoogleraar Immigratierecht lid van is. Deze commissie heeft als opdracht te onderzoeken in hoeverre de gemaakte beloftes in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen haalbaar is.

Veertig procent van de verkiezingsprogramma’s bevat voorstellen die regelrecht met de rechtsstaat in strijd zijn, omdat zij inbreuk maken op de rechtszekerheid, op fundamentele mensenrechten of op de toegang tot een onafhankelijke rechter. Vrijwel alle verkiezingsprogramma’s bevatten één of meer maatregelen die de rechtsstaat kunnen verzwakken. Dit concludeert de commissie die in opdracht van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) de partijprogramma’s heeft doorgelicht op hun gevolgen voor de rechtsstaat.

Lees meer

Het rapport

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.