Universiteit Leiden

nl en

Publicatie dr. Helen Pluut

In het tijdschrift Organizational Behavior and Human Decision Processes wordt deze maand een artikel gepubliceerd van dr. Helen Pluut in samenwerking met Katrina Jia Lin en Remus Ilies van de National University of Singapore, waar Helen voorheen werkzaam was, en met Su-Ying Pan van de Macau University of Science and Technology. Het paper is getiteld “You are a helpful co-worker, but do you support your spouse? A resource-based work-family model of helping and support provision.”

Het tijdschrift Organizational Behavior and Human Decision Processes (OBHDP) heeft een 5-year impact factor van 4.056 en wordt gezien als een van de toptijdschriften in de categorie Applied Psychology. Tot 11 februari heeft u open access tot het desbetreffende artikel: “You are a helpful co-worker, but do you support your spouse? A resource-based work-family model of helping and support provision.

Abstract

Drawing from the literature on behavioral spillover effects, the work-home resources model and research on helping at work, we investigate how help provision at work spills over to influence the provision of spousal support at home by examining a resource generation mechanism and a resource depletion mechanism. Across two experience-sampling studies, we collected data from employees and their spouses multiple times per day in different domains for ten workdays. Results from our two-study examination supported both the resource generation mechanism and the resource depletion mechanism. On days when employees helped colleagues more, they reported higher positive affect, which led to higher support provision to their spouses; meanwhile, higher levels of helping translated in less time for the family, which led to lower support provided to spouses. In Study 2, we tested and found that prosocial motivation enhanced the resource-generating effect of help provision. Theoretical and practical implications are discussed. 

Projecten

Helen Pluut is universitair docent bij de afdeling Bedrijfswetenschappen. Hier werkt zij sinds september 2016. Dr. Pluut houdt zich bezig met verscheidene vraagstukken op het gebied van de arbeidspsychologie, zoals werkattitudes, emoties, (eu)stress, motivatie, ‘organizational citizenship behaviors’, balans tussen werk en privé, en groepsdynamiek. Haar werk is gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften als European Journal of Work and Organizational Psychology en Journal of Vocational Behavior. Haar huidige projecten richten zich met name op hoe aspecten van het werk het familieleven van medewerkers beïnvloeden en in hoeverre sociale steun medewerkers kan helpen werk-familiebalans te vinden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.